ИСУЛ: При 6,25% от прегледаните - профилактично и безплатно, е утановен рак на просттата

ИСУЛ: При 6,25% от прегледаните - профилактично и безплатно, е утановен рак

Снимка: Столица.bg

Осемдесет мъже се възползваха от безплатните прегледи за рак на простатната жлеза, в рамките на кампанията November, в Клиниката по урология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, насочена към мъжкото здраве. По време на кампанията при пет пациента е установен рак на простатата. Това прави 6,25% от всички прегледали се и е близо до статистиката за заболяването, съобщиха от столичната болница "Царица Йоанна-ИСУЛ".

При други пет мъже е установена доброкачествена хиперплазия (увеличение) на простатата и те са насочени за оперативно лечение.

От пациентите, които са диагностицирани с рак на простатата, най-младият е на 59 години, а най-възрастният - на 78 години. Всички те са насочени за щадящо лечение с брахитерапия с ниска мощност на дозата, тъй като заболяването им е открито в ранен стадий.

Центърът за съвременна диагностика и лечение туморите на простатната жлеза към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ е единственото място в България, където е въведена Брахитерапия с ниска мощност на дозата при ранен карцином на простатната жлеза.

Става въпрос за иновативен метод на вътретъканно облъчване, при който се избягва операцията и всички произтичащи от нея усложнения: изпускане на урина и проблеми в сексуалната функция.

В центъра работят уролози, онколози, лъчетерапевти, медицински физици, анестезиолози, което позволява целият процес – от диагностичното уточняване до лечението и проследяването да се случва на едно място – в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. До момента по иновативния метод в него са третирани 45 пациенти, при които са постигнати отлични резултати.

Припомняме, че през ноември цялата Клиника по урология и андрология на столичната болница се включи в благотворителната инициатива. Прегледи се провеждаха всеки работен ден едновременно в два кабинета, което позволи на всеки, който имаше желание, да бъде прегледан и консултиран от уролозите на ИСУЛ.

В безплатните прегледи се включи и началникът на клиниката акад. проф. д-р Чавдар Славов. Според него профилактичните прегледи за рак на простатната жлеза трябва да станат задължителни, а пациенти, които ги пропускат или отказват да се явят, при установяване на карцином в напреднал стадий, следва да бъдат поканени да заплатят част от лечението си, защото с бездействието си са допринесли за напредване на болестта.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (17%, 19 Гласове)
 • Няма да избере (27%, 30 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 13 Гласове)
 • Ще има нови избори (33%, 37 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (12%, 13 Гласове)
Общо гласували: 112 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Александровска болница извършва безплатни прегледи за глаукома...

"Александровска Болница" организира безплатни, скринингови и консултативни прегледи за глаукома на пациенти над 45 годин...

Прочети още keyboard_arrow_right