Клиниката по гастроентерология на столичната ИСУЛ сред финалистите за престижна награда

-

Снимка: УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“

Клиниката по гастроентерология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ е сред финалистите за престижните медицински награди на осмото издание на BALKAN MEDICAL AWARDS 2023, което ще връчи златните си статуетки на 5 май 2023 г. в Пловдив.

Клиниката по гастроентерология към УМБАЛ “Царица Йоанна-ИСУЛ“ и Катедрата по гастроентерология на Медицински факултет към Медицински университет-София е първата учебна структура в Европа, създадена през 1951 г., съобщават от столичната болница.

Днес клиниката е модерна съвременна база с широк набор високотехнологична апаратура и водещи специалисти на национално и международно ниво. Осигурява прецизна диагностика, ефективна терапия и профилактика на пълната гама гастроентерологични заболявания. Това е единственото място у нас, където се извършва спирална ендоскопия – високотехнологично изследване, което за първи път позволява изследване на цялото тънко черво.

Към Клиниката по гастроентерология функционира Референтен център за възпалителни чревни заболявания (болест на Крон и Улцерозен колит), който наскоро заслужи международно признание от Европейската Крон и колит организация за активния си принос за създаване на обща европейска платформа за тези заболявания. В Клиниката се обучават студенти, както и бъдещите специалисти и докторанти в областта на гастроентерологията.

От създаването на ИСУЛ и Катедрата по гастроентерология досега са защитени над 40 гастроентерологични дисертации за присъждане на степента „доктор на медицинските науки” и „доктор”, реализирани са 24 хабилитации. За последните 10 години в Клиника по гастроентерология са завършени успешно над 25 научни проекта, финансирани от Медицински Университет – София, Фонд „Научни изследвания“ към МОН, Национална програма „Млади учени и постдокторанти“ към МОН.

На научния колектив на клиниката са присъдени редица престижни международни и национални отличия, сред които National Scholar Award на United European Gastroenterology Week (Европейското дружество по гастроентерология), Young Investigator Award на American Pancreatic Association (Американската панкреасна организация), отлични разработки на Национален конгрес по гастроентерология, Национална конференция по хепатология, Национален конгрес за млади гастроентеролози и други.
За допълнителна информация:

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 99 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 61 Гласове)
 • Албена Белянова (63%, 278 Гласове)
Общо гласували: 438 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

15 души си направиха безплатни белодробни тестове във ВМА – София...

15 души се възползваха от безплатните функционални белодробни тестове, които Клиниката по пневмология и фтизиатрия на Во...

Прочети още keyboard_arrow_right