Медици от ВМА-София предадоха в музея българското знаме от мисията в Мали

Медици от ВМА-София предадоха в музея българското знаме от мисията в Мали

Снимка: ВМА - София

Българското знаме от мисията на страната ни в Мали вече е в Националния военноисторически музей (НВИМ). България изтегли екипите на Военномедицинска академия (ВМА) - София от африканската страна през месец октомври 2023 г., след 10-годишна мисия, съобщават от здравното заведение.

Националният трибагреник беше предаден по време на церемония  на директора на НВИМ доц. д-р Соня Пенкова от генерал-майор Валери Цолов, командир на Съвместното командване на силите, и от военни лекари – национални командири през годините.

Участието на Въоръжените сили на Република България в мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на Мали стартира през февруари 2013 г. и приключи на 13 октомври 2023 г.

За 10 години в мисията са взели участие 33 екипа или общо 127 военнослужещи: медици-офицери (41), сержанти (86), и 4 щабни офицери в областта на логистиката в щаба на операцията за кратък период. Национален командир на първия екип е подп. д-р Петър Трендафилов, а на последният – капитан д-р Елисавета Грънчарова.

„Всички наши екипи се завръщат с награди от командването там за отлично изпълнените задачи. За щастие нямаме инциденти, нямаме загубени животи. Имаме само похвали и натрупани знания, които ще добавим към над 100-годишния опит на българската военномедицинска служба от участия в мисии и операции“, коментира началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

„За мен и колегите ми тази мисия беше огромно предизвикателство. Направихме всичко възможно да изпълним отлично задачите си по примера на предходните 32 екипа и да представим достойно ВМА и Българската армия“, каза от своя страна и капитан д-р Елисавета Грънчарова.

На церемонията присъстваха и други национални командири на мисията в Мали през последните години: капитан д-р Людмил Караканов, старши лейтенант д-р Адриана Камбурова, старши лейтенант д-р Петко Гинев, старши лейтенант д-р Георги Семовски, лейтенант д-р Йоанна Маринова.

Задачите, които контингентите са изпълнявали през годините са свързани с медицинското  осигуряване (Роля 1) на щаба на мисията:

 1. Извършване на евакуация на пострадали в района на Бамако Мали при стриктно спазване на разработените СОП за евакуация.

 2. Медицинско осигуряване при ликвидиране на последствията от терористични актове.

 3. Сортиране на пострадали и определяне на приоритетите за указване на медицинска помощ на пострадалите на базата на измерване на жизнените им показатели.

 4. Носене на 24-часово дежурство в медицинския щаб на операцията на Европейския съюз в Мали.

 5. Следене, обобщаване и анализиране на информацията за обстановката и евентуалните признаци за наличие на начални симптоми на вируса "EVD".

По време на пандемията от COVID-19 българските медици под пагон бяха на първа линия в диагностиката и лечението на военнослужещите от мисията.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (17%, 19 Гласове)
 • Няма да избере (27%, 30 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 13 Гласове)
 • Ще има нови избори (32%, 36 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (12%, 13 Гласове)
Общо гласували: 111 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Александровска болница извършва безплатни прегледи за глаукома...

"Александровска Болница" организира безплатни, скринингови и консултативни прегледи за глаукома на пациенти над 45 годин...

Прочети още keyboard_arrow_right