Със свръхсложна операция лекари от ИСУЛ спасиха крака на мъж

Със свръхсложна операция лекари от ИСУЛ спасиха крака на мъж

Снимка: УМБАЛ ”Царица Йоанна-ИСУЛ”

Пациентът е имал 16-сантиметров дефект на крайника и тежка инфекция

Лекари от столичната болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“ направиха свръхсложна операция, за да върнат нормалния живот на 67-годишен пациент от София. Преди да потърси помощ в Клиниката по ортопедия и травматология, мъжът е претърпял няколко неуспешни операции заради хондросарком (рак на хрущялната тъкан) на дясна тибия (подбедрица), съобщават от лечебното заведение.

В УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ пациентът постъпва с дефект на костта и инфектирана остеосинтеза с фрактура на плаката и незарастване на костта. Към това се прибавят лош мекотъканен статус и рана на подбедрицата, инфекцията в която е причинена от упорит микроб.

„Това е един от най-сложните случаи, които съм срещал в практиката си. Човекът постъпи при нас с изключително сериозна инфекция, която не са поддава на излекуване с медикаментите, които обикновено използваме“, обяснява началникът на Клиниката по ортопедия и травматология проф. д-р Пламен Кинов.

Първоначално той обмисля да направи резекция на дефектите до здрава тъкан, излекуване на инфекцията и поставяне на сегментен имплант. След като сегментният имплант е отказан от фирмата - производител, известният ортопед отново е в изходна позиция. Трябва да се намери друг начин да се реши проблема на пациента.

В този момент проф. д-р Кинов решава да се консултира със свои колеги от Западна Европа: проф Стефано Бини от Калифорнийския университет и проф. Андреас Лайтнер. Проф. Лайтнер и българският ортопед са специализирали заедно в Университетската болница в Грац (Австрия), а сега австриецът е директор в нея.

Освен това той е председател на Европейското дружество по туморна хирургия.  Проф. Бини и проф. Лайтнер са едни от водещите специалисти в областта на ортопедията в САЩ и Европа. Заедно тримата намират решението: сложна реконструкция със сегментен транспорт. Това е много сложна операция, в която собствената кост замества дефекта при продължително лечение в рамките на 6 месеца – и при постоянно теглене от рамкова външна конструкция, наречена външен фиксатор.

Операцията, която е извършена на 9 януари 2024 г., преминава успешно. В екипа, освен проф. д-р Пламен Кинов са д-р Атанас Панев, д-р Радоил Симеонов и д-р Семенисти, който е специализант от Русия. В момента пациентът -  пенсиониран счетоводител от София - се възстановява в Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Той ще бъде изписан на 18 януари 2024 г.

Това, което му предстои, е бавно възстановяване на дефекта в крака, който е 16 см. Това ще става с около 1 мм на ден, т.е. очаква се да отнеме 170 дни или около 6 месеца.

„Възстановяването е много бавно, но предимството е, че зараства със собствена кост, което е най хубавото. Моята прогноза е, че ще се възстанови напълно и ще има един нормален живот“, оптимист е проф. д-р Кинов, който за пореден път успя да надделее над болестта.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
 • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 148 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Със 7% се вдигат заплатите на лекарите в столичната „Пирогов“...

Новият Колективен трудов договор (КТД) в „Пирогов" беше подписан днес, съобщават от пресцентъра на болницата. Спор...

Прочети още keyboard_arrow_right