Жена с увреждания остана без пенсия заради техническа грешка на ТЕЛК в София

-

Снимка: Столица.bg

Жена с увреждания остана без пенсия, заради грешка в решение на ТЕЛК, издадено от столичната Втора градска болница, разказа БНТ. Вече пети месец жената оцелява с помощ от приятели и месечна финансова подкрепа от 126 лева, която ѝ изплащат социалните служби.

За грешката се разбрало месец и половина след издаването на документа. Ваня Димитрова е с епилепсия и психично заболяване. На 20 април тя се явява за преосвидетелстване от ТЕЛК в столичната Втора градска болница. Решението за 95% намалена работоспособност с чужда помощ е издадено на 12 май, Ваня го получава 4 дни по-късно. На 16 юни решението е заверено от регионалната картотека в София. След седмица ѝ се обадили, за да я уведомят, че в решението има техническа грешка.

Срокът на чуждата помощ е с 1 месец по-кратък от срока на намалената работоспособност. ТЕЛК издала решението научава за грешката на 29 юни от НОИ. На 7 юли е издадено ново решение, а Ваня е поканена да си го вземе.

"На 07.07. ми се обадиха на 11 ми казаха да отида да го взема и след 1 седмица изчакване да отида да го заверя вече и всичко е точно. Изчаках една седмица, когато отидох за заверка, ми казаха няма значение дали е техническа грешка и т.н. Един месец трябва да изчакам също и след това", разказва Димитрова. Така единственият доход на Ваня остава 126 лева месечна финансова подкрепа от социалните служби.

От I състав на ТЕЛК във Втора градска болница в София обясняват, че грешката е допусната заради програмата, с която работят, а такива грешки са рядкост: "Работим с електронни системи, десетки пациенти и досиета на ден, и не на последно място сме хора, които допускат поправими технически грешки."

"Няма предвидени санкции при допускане на технически грешки от ТЕЛК/НЕЛК, тъй като това е допустимо в рамките на всяка една дейност. Съществена в случая е възможността за поправка на допуснатата техническа грешка, за което е създадена възможност", коментират казуса от Здравното министерство.

Докато институциите обясняват, че отстраняването на технически грешки не изисква много време, Ваня вече пет месеца живее със заеми. Жената е сезирала омбудсмана, решена е да търси правата си в съда.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София на балотажа в неделя?
 • Васил Терзиев (42%, 183 Гласове)
 • Ваня Григорова (37%, 159 Гласове)
 • Не подкрепям никого (13%, 55 Гласове)
 • Ще отида за гъби (9%, 37 Гласове)
Общо гласували: 434 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Изследват безплатно и анонимно за ХИВ/СПИН в центъра на София...

Столичната Регионална здравна инспекция организира анонимен и безплатен пункт за всички желаещи да се изследват за ХИВ/С...

Прочети още keyboard_arrow_right