Начална страница / София / За децата със специални потребности до края на пролетта в София ще се открият две нови площадки

За децата със специални потребности до края на пролетта в София ще се открият две нови площадки

Сега има само една, но тя е почти недостъпна за тях

 

Поне 50% от съоръженията на всички детски площадки трябва да могат да се използват и от деца с увреждания. Такива са изискванията на министерството на регионалното развитие. Задължително новосъздадените детски площадки трябва да могат да се използват и от децата със специални потребности. Например масички без столчета – за деца в колички, или релефни цифри за тези, които не виждат. Обявени са обществени поръчки за нови площадки на ул. “Черковна” и до Двореца на децата.

Те са “проектирани и предвидени изцяло за ползване от деца с увреждания, тъй като те са със специални рампи и специални елементи, които могат да бъдат използвани от тях, но това не значи, че само те могат да ги ползват, могат да бъдат ползвани и от деца без увреждания”, уточни директорът на “Зелена система” в Софийска община Димитър Данчев.

В Южния парк в столицата има една такава площадка със специална люлка, но се използва рядко от деца с увреждания. Председателят на сдружение “Защита на правата на хората с аутизъм в България” Христина Николаева казва, че е рядко използвана от такива деца, защото не могат да достигнат до нея. Синът й Люби е на 8 години и е с аутизъм. Според нея, децата със специални потребности рядко играят с другите не само заради недостъпната среда, а и заради думите на родителите на другите деца.

Очакванията на Николаева са хората да прекратят дискриминацията към различните. Това е фатално за развитието им, особено при децата. Синът й е в подготвителен клас, защото среща трудности в четенето, но по математика е на нивото на 5 клас. Обича най-много развлеченията, както всяко дете.

В сряда майките на деца със специални потребности подготвят шести национален протест. Исканията им са за приемане на Закона за личната помощ, достоен живот, адекватна интеграция, справедлива социална система.

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата


Коментари

коментара

Относно Камен Петров

Виж също

Влаковете от Банкя ще стигат до Казичене

Досега последната спирка на влаковете беше Централна гара, но вече маршрутът им е удължен и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *