ИПИ: Детските градини в София трябва да се строят и в зависимост от демографската динамика в райони и квартали

ИПИ: Детските градини в София трябва да се строят и в зависимост от демогра

Графика: ИПИ

С почтти 1000 деца повече от 2023 г. са записаните тази година в детски градини в София - 45 500 деца. Във Варна и Пловдив са съответно с 12 хиляди и 11,7 хиляди деца, Бургас е със 7,5 хиляди.

Това показва проучване на Института за пазарна икономика (ИПИ) за местата в детските градини, които от години недостигат в големите общини. През изминалата седмица бяха обявени свободните места в детските градини в Столична община, които бяха с няколкостотин повече от 2023 г.

Прегледът на данните за достъпността на детските заведения обаче сочи, че не само в София, но в повечето големи градове, въпреки политическите обещания и ударното строене на нови сгради, тази услуга остава недостижима за мнозина, коментира икономистът Адриан Николов.  

Прави впечатление, че в големите градове има повишение или задържане на броя на децата в детските градини, което може да се интерпретира като разширяване на достъпността. За да е проверим дали е вярно това обаче трябва да вземем предвид не само записаните деца, но и тези, които остават извън детските градини, коментира Адриан Николов, автор на анализа.

Показателят, който измерва достъпността до детските градини между различните общини е средният брой места на 100 деца от населението. Към учебната 2022/23 г. под 100 места на 100 деца има в 36 от 265-те общини на страната, но в тях е концентрирана голяма част от населението на страната, тъй като сред тези общини попадат повечето големи градове.

Най-близо до баланса сред големите общини е Бургас, където на 100 деца се падат 99,7 места в детските градини, както и столицата, където броят им достига 96,9 места. В Стара Загора и Варна пък местата са едва 87 на 100, в Пловдив – 79 на 100. Прави впечатление, че през последните години няма значителни промени, а в най-големите общини показателят се влошава. Под 100 места на 100 деца се падат и в малки общини в периферията на големите градове – Асеновград, Куклен, Раковски и Съединение край Пловдив, Божурище и Самоков край София. Това отразява насочването на все повече семейства с висок доход към по-малки населени места в близост до икономически най-развитите общини.

Трябва да имаме предвид и че в големите градове и общините с население от десетки или стотици хиляди души осигуряването на места в детските заведения не свършва с простото уравнение деца към капацитет за цялата община.

Както ясно посочи скорошен анализ на „Софияплан“ на състоянието на мрежата в столицата, от огромно значение е и тяхното разпределение в рамките на града, което от своя страна означава, че планирането им трябва да се води от анализ на демографската динамика. А търсенето да е на ниво далеч по-ниско от общинското, от инфраструктурата, от планирането на новото жилищно строителство.

С други думи, ако места в рамките на общината има, но са на десетки километри от дома от тях няма особена полза, предупреждава Адриан Николов.

"Има ли изглед проблемът с осигуреността на места в детските градини в близко бъдеще да се реши? Според анонси на Столична община през 2024 г. в строеж са били цели 17 нови сгради на детски заведения, към вече съществуващите 285. Очакваният брой на местата в тях е 1442, или около 2% ръст на съществуващите места. Това не изглежда достатъчно, за да покрие настоящия недостиг, какво остава за бъдещото търсене в една от общините с най-висока раждаемост в страната. Динамиката в Пловдив и Варна е сходна – строят се и се откриват нови детски градини, но с темп, изоставащ от нарасналото търсене", прогнозира икономистът.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 33 Гласове)
 • Няма да избере (27%, 42 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 19 Гласове)
 • Ще има нови избори (29%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 18 Гласове)
Общо гласували: 158 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

София празнува Деня на буквите, просветата и културата...

Празнуваме най-българският и най-безспорният празник, който винаги обединява българите - 24 май, Ден на светите братя Ки...

Прочети още keyboard_arrow_right