Финансовата комисия на СОС прие доклада с бизнес-плана на Топлофикация-София

Финансовата комисия на СОС прие доклада с бизнес-плана на Топлофикация-Софи

Снимка: Столица.bg

Оптимизиране на разходи, изграждане на нови мощности и излизане на борсата са залегнали в бизнес-програмата на общинското дружество

Постоянната комисия по финанси и бюджета на СОС прие доклада с бизнес-плана на Топлофикация-София, днес на заседание. За разлика от комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране, която не одобри вчера доклада, днес той получи 1 глас "против", 5 - "въздържал се" и 7 "за".

Изпълнителният директор на общинското дружество Александър Александров и днес повтори презентацията на бизнес-плана и близо половин част изчерпателно отговори на всички въпроси на общинските съветници, членове на финансовата комисия.

Пред комисията Александров посочи, че основното е през 2021 г. да се намали загубата от 60% спрямо 2020 г., като се сведе до 20% и да се приключи настоящата година с 12 млн. лв. оперативна печалба.

В бизнес-плана са 3 водещите направления -  загубата за 21 г. да е 20%, като се оптимизира загубата и се направи оптимизация на разходите. "Второто е да излезем на газовата борса, като основен участник, както правехме това и през 2020 г. в рамките на това, което ни позволява договорът с "Булгаргаз. И третото е модерниззацията на Топлофикация-София с стартиране на процесите по изгражадне на допълнителни мощности за допълнително поризводство на топлинна енергия за нуждите на софиянци. Това ще донесе допълнителни приходи на дружеството и да успеем в дългосрочен план да изплатим задълженията към днешна дата", обясни Александър Александров през комисията.

 

Той каза, че квотите парникови газове, които са 15% от разходите на дружеството и това води до сериозна оптимизация на сериозна част от разходите, което е в намаляването на загубата за 2021 г.

"До края на 2020 г. осигурихме потребление с ползи до 5 млн. лв. от електрическа енергията към абонатните станции на топлофикация, които са 17 000. Захранихме ги с еленергия от нашето производство. Намаляването на течовете, намалява необходимите химикали и консумативите от 1,8 млн. лв. и така са намалени и като цяло разходите за производство", обясни изъплнителният директор ан общинското дружество, което има дълг от 1 млрд. лв. в края на 2020 г.

"КЕВР не признава всички разходи на дружеството, а договорите на Топлофикация с "Булгаргаз" генерира лихви месечно. Квотите като стойност които плаща дружеството ще се увеличават всяка година, но те не се признават в пълен размер от КЕВР и е потенциален проблем. Сега Топлофикация-София полага усилия да привлече нови и да задържи същестувващите клиенти, но ако не поставим темата за регулацията, дружеството колкото и добре да се справя, няма шансове. По-голямата част от задълженията са към БЕХ и Булгаргаз", коментира общинският съветник Карлос Контрера.

Утре бизнес-планът трябва да мине и през водещата комисия на СОС по икономика, а в четвъртък ще се гласува на сесията.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (39%, 169 Гласове)
 • На време (13%, 55 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (18%, 78 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 111 Гласове)
 • Не мога да преценя (4%, 15 Гласове)
Общо гласували: 428 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Конър Макгрегър се завръща в UFC срещу Дъстин Поарие по MAX Sport......

Едно от най-големите имена в UFC през последните години – Конър Макрегър, ще направи своето завръщане в октагона с...

Прочети още keyboard_arrow_right