Академичният симфоничен оркестър представя концерта „Инструменти-шедьоври"

-

Снимка: Facebook, НМА

Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" представя тази вечер, 8 ноември, концертът „Инструменти-шедьоври на НМА“. Концертът ще е от 18,00 часа в залата на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" 94 в столицата, съобщават от НМА.

През май тази година Академията получи изключителната възможност да закупи нови инструменти – пет контрабаса, изработени от лютиери, славещи се като едни от най-добрите в областта си в съвременната история на Италия. Освен тях, НМА притежава и две нови концертни арфи „Салви“ – „Минерва голд“ и „Диана“ – съвършени образци от световна класа, единствени по рода си за територията на България.

"Красота и изящество на формите, кристален звук и богатство на тембрите – достиженията в лютиерското изкуство въплъщават в себе си позлатената арфата на „Салви“ и контрабасите на лютиерите Роберто Салванти и Кристиано Сципиони", отбелязват от Академията.

Концертните арфи на италианския гигант „Салви“, изработени от смърчово и кленово дърво, са плод на семейна традиция, датираща от началото на XIX век. Фамилията Салви усъвършенства арфата, запазвайки чара ѝ и увеличавайки резонанса и звучността на инструмента. Резултатът е абсолютна прецизност, при която технологията е поставена в услуга на традицията и майсторството. Италианските майстори на арфи от „Салви“ обобщават: „чиста хармония“.

Моделите четириструнни и петструнни контрабаси на Кристиано Сципиони са изработени от смърч и ела от гората Val di Fiemme, предпочитани от прочутите Страдивари, Гуарниери и Амати. След дълги години на проучвания Кристиано Сципиони създава собствена форма при изработването. Лютиерът Роберто Салванти от Флоренция пък поставя специален акцент върху великата тосканска традиция в производството на най-големия инструмент в групата на струнните. Притежатели на множество награди за лютиерство, ръцете на майсторите създават едва няколко инструмента годишно.

В програмата на концерта се предвиждат изпълнения на:

- Карл Дитерс фон Дитерсдорф – Концерт за арфа и оркестър в ла мажор
- Джовани Ботезини – Gran Duo Concertante за цигулка, контрабас и оркестър
- Волфганг Амадеус Моцарт – Симфония № 29 в ла мажор, K. 201/186a

Диригент: Васил Влайков от класа по оперно-симфонично дирижиране на доц. д-р Георги Патриков
Солисти: Анна-Мария Ризова – арфа, от класа на д-р Кохар Андонян; Емил Гунев – контрабас, студент на проф. д-р Петя Бъговска и Георги Райчев – цигулка, възпитаник на проф. Евелина Арабаджиева

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 32 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 41 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (30%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (12%, 18 Гласове)
Общо гласували: 155 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Агенция "Архиви" с фотоизложба "Модата в огледалото на едно столе......

"Модата в огледалото на едно столетие – от средата на XIX в. до средата на XX в." е най-новата фотографска изложба...

Прочети още keyboard_arrow_right