Специалната награда на юбилейния 25-и София Филм Фест е за Корнел Мундруцо

Специалната награда на юбилейния 25-и София Филм Фест е за Корнел Мундруцо

Снимка: София Филм Фест

През септември унгарският режисьор лично ще представи хита си за 2020 "Фрагменти от живота на една жена"

Специалната награда на 25-ия София Филм Фест за 2021 г. ще бъде връчена на трима души, чиито живот е неразривно свързан с киното. Един от тях е унгарският режисьор Корнел Мундруцо, пише impressio.dir.bg.

Режисьорът е познат на българските зрители, които са се срещали с всичките му филми на София Филм Фест през годините - от дебюта му "Приятни дни" (2002), носител на Голямата награда за най-добър филм в първия международен конкурс на София Филм Фест през 2003, през омнибуса "Поколение: Изгубени и намерени" (2005), "Делта" (2008), спечелил наградата на ФИПРЕСИ в Кан, както и "Нежният син - проектът Франкенщайн" (2010), номиниран за "Златна палма" в Кан.

"Фрагменти от живота на една жена" ще има една ексклузивна прожекция на есенното издание на София Филм Фест. Почитателите му ще могат да се срещнат лично с Корнел Мундруцо, който ще бъде в София за връчването на специалната награда на София Филм Фест.

София Филм Фест се осъществява с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните събития на София. Основни съорганизатори и партньори са Министерството на културата, ИА "Национален филмов център" и Програма "Творческа Европа МЕДИА" на Европейския съюз.

През 2014 година Мундруцо представи на света една изключителна провокация - "Белият бог", носител на голямата награда от конкурса "Особен поглед" от Кан и наградата "Кучешка палма", присъдена на две от 250-те кучета във филма. Оригиналният и впечатляващ "Луната на Юпитер" (2017) също участва в Кан, отново в основния конкурс.

"Делта", "Нежният син - Проектът Франкенщайн", "Белият Бог" са три филма, които завоюват сериозни позиции за Мундруцо в света на киното. Ето какво споделя той непосредствено след премиерата на "Белият Бог" в София, в програмата на 19-ия София Филм Фест.

"Фрагменти от живота на една жена" ("Pieces of A Woman") е копродукция между САЩ, Канада и Унгария, като премиерата му беше в основния конкурс на Венеция 2020. Главните роли са поверени на Ванеса Кърби и Шая Лебоф. Изключителната Кърби спечели "Купа Волпи" за най-добра актриса, номинации за "Оскар", "Златен глобус" и БАФТА.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 39 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (30%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 17 Гласове)
Общо гласували: 151 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Национална изложба в София представя българския исторически комик......

Изложбата „София комикс експо - 2024“ тази година е посветена на историческите комикси, съобщават организато...

Прочети още keyboard_arrow_right