Филмът „Гладиатор“ за Боян Радев с премиера на София филм фест

-

Снимка: кадър

Документалният филм "Гладиатор" за Боян Радев - първия двукратен олимпийски шампион по класическа борба на България и един от най- големите колекционери у нас, ще има своята премиера на София филм фест. 80-годишният юбилей на шампиона съвпада с премиерата на документалния филм за него.

За първи път публиката ще има възможност да надникне и в легендарната колекция от произведения на изкуството, и в спомените на шампиона.

"Това е един филм за силата на духа, за един човек на ръба на живота, който потегля към миналото, за да се срещне със себе си – среща на борба и помирение, на творчество и разруха", разказва режисьорът Николай Василев пред БНР.

По думите му, Боян Радев се е оказал изключително интересен образ. "Той е един самообучил се човек, издигнал се до нивото на това да колекционира най-доброто от българското изкуство. Опитвам се аз самият да колекционирам формули за промяна с героите и филмите си и работата си, това видях и при Боян Радев. Към изкуството го ориентира една среща с Дечко Узунов и първата му картина от колекцията. Оттам тръгва. Тази душа, неговата, притежава такива качества, за които не е обучавана", разказва още режисьорът.

Във филма освен Боян Радев, зрителите ще видят и неговите приятели - треньорът Слав Славов, скулпторът Павел Койчев, реставраторът Емил Чушев и фотографът Бончук Андонов.

В програмата на София филм фест са предвидени две прожекции – на 23-ти март от 18.30 ч. и от 20.30 ч. в Дома на киното.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стефания Колева и Деян Ангелов с вулкан от комични ситуации пред ......

Обичаните актьори Стефания Колева и Деян Ангелов се впускат във взривоопасно приключение от комични ситуации в новия сте...

Прочети още keyboard_arrow_right