Борис Бонев: Има опасност на ръководни длъжности да се назначат хора на бившето ръководство на столицата

Борис Бонев: Има опасност на ръководни длъжности да се назначат хора на бив

Снимка: Столица.bg

Когато има законно избрани председатели на комисиите в СОС, ще пристъпим към бюджета, заяви общинският съветник от ПП-ДБ,Спаси София

Сглобката в СОС е индикация за нещо много по-опасно, което ще дойде скоро, това са конкурси, в които заради новото мнозинство ще бъдат назначени на ръководни длъжности отново хора, приближени до бившето ръководство на столицата. За това предупреди лидерът на Спаси София и общински съветник от ПП-ДБ,Спаси София в интервю през БНР.

След броени дни, през март, изтичат мандатите на членовете на бордове и изпълнителни директори на общинските дружества. През март от СОС ще пускат последователно конкурси за управлението на дружествата на Столична община. И както стана ясно на 8 февруари, трябва има постоянни комисии в СОС и те да работят. В комисиите по избор на бордовете са общински съветници от всички политически групи и експерти.

Голямата битка ще е за няколко атрактивни общински фирми, за които е доказано, че са стабилни - ЦГМ, пазарите - "Пазари Възраждане", Пазари Юг, Пазари Изток, Пазари Север. Към тези дружества са и общинските болници и лечебни заведения, транспортните операто, както и Топлофикация, и др.

"В момента, в който се формират официално комисиите в СОС със законно избрани председатели, бюджетът на София трябва да започне да се гледа", заяви Борис Бонев пред БНР.

"Три месеца от БСП, ИТН, "Синя София" и "Възраждане" твърдяха, че трябва да има ревизия на управлението на ГЕРБ, че те са най-големият враг и че не може да продължи моделът на предишното управление. Всички казваха, че са против модела "ГЕРБ" и ще се борят да няма сглобка в София. Но какво се случи накрая? Те се оказаха в сглобката, избирайки и настанявайки хора на ГЕРБ на най-важните комисии в Общинския съвет, откъдето минават и парите на софиянци, и решенията за общинската икономика", обясни той.

По повод на обвинения, че в СОС ПП-ДБ-СС са в сглобка с "Възраждане", тъй като и двете групи общински съветници са напуснали заседанието, на което са били разпределени комисиите, той уточни, че когато групата на ПП-ДБ-СС е напуснала залата, от "Възраждане" все още са били в залата.

Борис Бонев отговори и на обвиненията, че общинските съветници от ПП-ДБ-СС са спирали тока по време на вечерното заседание на СОС, като обясни, че има таймер, който автоматично гаси осветлението в сградата в 21 ч. през зимата и в 22 ч. през лятото, и това е било въведено като механизъм по времето, когато Георги Георгиев от ГЕРБ е бил председател на СОС.

"Той сега е човекът, който пръв започна да ни обвинява, че сме гасили тока. Това е пример как от нещо толкова елементарно и битова, опонентите ни от ГЕРБ се опитват да направят манипулация, за да ни обвинят, че правим нещо грешно или крием някаква информация, или че правим нещо на тъмно. Истината е, че те се договориха на тъмно", коментира Бонев.

Според него на предварителни преговори е имало постигната договореност БСП да имат председатели на комисиите по транспорта и здравеопазване, а ГЕРБ да получат комисиите по икономика и образование.

"Да се твърди, че ние сме поискаме всичко и те са ни наказали е несериозно. Те са стари кучета в занаята. Аз видях версията на доклада, който Карлос Контрера внесе след началото на заседанието, в нарушение, което е една от причините областният управител да върне решението, странното разпределение в този доклад аз го видях на компютъра на колега от ГЕРБ 5 часа по-рано", казва лидерът на Спаси София.

Борис Бонев беше категоричен, че става дума за предварителна договорка между ГЕРБ и БСП, ИТН и "Синя София". 

"Въпросът е какво получиха всички те, за да се сдружат. ... Дължат обяснение защо станаха част от модела ГЕРБ. Надявам се публичният натиск срещу извратената сглобка в СОС да е довел до омекване и размишляване в тези партии преди преразглеждането на избора на комисиите, каза лидерът на "Спаси София".

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
 • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 148 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

СОС ще гласува 3 млн. лева за спортните програми на София...

Столичният общински съвет ще гласува трите програми за спорт за 2024-а година, по предложения на ресорния зам.-кмет Яна ...

Прочети още keyboard_arrow_right