Борис Бонев: Управляващите са тези, които трябва да осигурят подкрепа за бюджета на София, къде е партньорът им - ВМРО?

Борис Бонев: Управляващите са тези, които трябва да осигурят подкрепа за бю

Снимка: Обединени за София

Ще работим да има максимална прозрачност и зад всяка цифра да е ясно какво стои, хората трябва да разбират цифрите в бюджета, коментира кандидатът на Обединени за София Васил Терзиев

Тежък ще е утрешният четвъртък заради последната за този мандат сесия на Столичния общински съвет. Утре трябва да се приеме Бюджет'23 на Столична община, а местният парламент не може да събере подкрепа, за да бъде приет.

По-малко от 24 часа до сесията, а отговорността трети ден се прехвърля като горещ картоф по оста ГЕРБ - ДБ - Спаси София, като първите две партии са коалиционни партньори на национално и парламентарно ниво.

Вчера председателят на СОС Георги Георгиев призова, чрез медиите, да се гласува на сесията в четвъртък и да се приеме бюджета на София. Ако не, виновни ще са съветниците от групата на ДБ и БСП, каза Георгиев.

Днес софийската коалиция "Обединени за София" с кандидата за кмет Васил Терзиев и водача на листата Борис Бонев, в момента независим общински съветник, и колегата му от ДБ Бойко Димитров, и кмета на район Кремиковци - Лилия Донкова, дадоха пресконференция. На нея те заявиха категоричната си позиция, че няма да подкрепят Бюджет'23 на Столична община. Аргументите им са, че е сбъркана философията на бюджета, няма прозрачност, проектът не е минавал на обсъждане, това е бюджет на ГЕРБ и още други факти, подкрепящи позицията им да не гласуват "за".

Кметът на Студентски Петко Горанов: ДБ ще подкрепи бюджета на София

На въпроса на Столица.bg има ли компромисен вариант и какво трябва да се коригира, за да подкрепят бюджета, Борис Бонев отговори:

Ние сме в СОС и тези, които трябва да гласуват - отговорността е ясна. Тя не зависи от обстоятелствата и тя е в ГЕРБ, защото ГЕРБ управляват София. Управляващите са тези, които трябва да осигурят подкрепа за бюджета, който предлагат. Както стана ясно и от думите на Бойко Димитров, съветник от ДБ, от моите и на г-жа Донкова, ГЕРБ не са положили абсолютно никакви усилия това нещо да се случи. Не само това, получихме изключително притеснителна информация, че представители на общината, включително действащия кмет, на срещи с директори на училища, оясняват "как бюджетът най-вероятно няма да се приеме и затова вина носят само и единствено Демократична България и Спаси София". Този тип на прехвърляне на отговорност не е пътят, по който ще се постигне компромис. Предвид, че бюджетът за 2023 г. се гласува утре и предвид, че ГЕРБ нямат никакво намерение да прояват полагащата им се отговорност, това което те са длъжни да демонстрират, а могат да живеят само в своята паралелна вселена, в която всички други са им виновни, но не и те самите, аз лично много се съмнявам, че до утрешния ден ще има каквото и да било развитие, което дори малко да наклони везните в някаква посока на подкрепа от наша страна.

"Явно коалиционният партньор на ГЕРБ - ВМРО не са получили бюджет, за да подкрепят бюджета.Само така мога да си обясня факта, че оттам няма подкрепа. Това е отговорност на ГЕРБ, да потърсят и да намерят подкрепа. В предизборна обстановка те си търсят виновник на техните предизборни опоненти", допълни Борис Бонев.

"Голямата насока, за която ще работим е да има максимална прозрачност в целия процес. Да се разбират цифрите, зад всяка една да е ясно какво стои зад нея, да е обяснена посоката и защо трябва да се направи дадено нещо, а не друго. За да постигнем това, ще работим да бъде представен всеки един - районни кметове, граждански обсъждания, за да няма изненадани. Защото, ако искаме този град да се подобри значително, трябва всички от нас и да могат да участват, и да разбират, да са въоръжени с информация. Това означава всички проекти за бюджет, прогнози, многогодишни, съпътстващи документи, презентации да бъдат налични много по-рано и да не се крият. И всеки един от СОС и от администрацията да е готов да ги обясни. Когато това нещо го постигнем, ще успеем да  реализираме нашата мечта - София да бъде управлявана от хора, които обичат този град и бюджетът много ясно да го показва, каза кандидатът за кмет на "Обединени за София" Васил Терзиев. 

"Как да обясня на жителите, че не знам какво е включено за района, единственото което знам е в ресора на г-н Джоргов", заяви кметът на Кремиковци Лилия Донкова.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София на балотажа в неделя?
 • Васил Терзиев (42%, 182 Гласове)
 • Ваня Григорова (37%, 159 Гласове)
 • Не подкрепям никого (13%, 54 Гласове)
 • Ще отида за гъби (9%, 37 Гласове)
Общо гласували: 432 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Общински съветник пита кмета Терзиев за незаконното сметище върху......

Общинският съветник от групата на Местна коалиция "БСП за България" Станислав Младенов отправи питане до столичния кмет ...

Прочети още keyboard_arrow_right