Бюджетна комисия на СОС одобри 4,4 млн. лв. за възстановяване на банята в Овча купел

Бюджетна комисия на СОС одобри 4,4 млн. лв. за възстановяване на банята в О

Снимка: Столица.bg

От НСА са разработили магистърска програма за лечение чрез таласотерапия с минерална вода в Центъра за върхови постижения

Столична община да осигури съфинансиране от 4,4 млн. лв. за възстановяване на банята в Овча купел, реши днес Постоянната комисия по бюджет и финанси на Столичен общински съвет. Сградата на някогашната баня е недвижима културна ценност от местно и национално значение и за ремонтът й се говори вече втора година.

Сградата  е включена за европейско финансиране по „Изграждане и развитие на центрове за върхови постижения”, по порект „Изграждане и развитие на център за върхови постижения „ Наследство БГ“ по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Именно ремонтът на банята в Овча купел стана причина за оставката на зам.-кмета по образование  и култура доц. Тодор Чобанов, преди месец.

Докладът, който разгледа днес Комисията по бюджет и фнанси е внесен от новия зам.-кмет по култура Мирослав Боршош.  Дейностите по реализирането на проекта за реставрация и адаптация на сградата на баня Овча купел включват изготвяне на инвестиционен проект, демонтажни работи, строителни и реставрационни дейности, както и авторски надзор по време на строителство. Необходимите средства за целта са в размер на 7 600 000 лв., с ДДС. Допълнително са необходими още 180 000 лв. за инвеститорски контрол и строителен надзор по време на строителството. 

"Държа на прозрачност при взимане на решение и затова днес е тук групата по внасяне на доклада, за да видите как смятам да работим. Тук е директорът на РИМ-София, който е възложител, както и кметът на район Овча купел, защото съвместната ни работа е важна. Тук е и проф. Илчев за тази част от проекта, която е свързана със съфинансирането. Най-важното е вашето решение за финансовата подкрепа от Столична община. До момента е свършена е мащабна работа по проекта", каза Боршош през общинските съветници.

"Банята в Овча купел започва да функционира през 30-те години на миналия век и не е само хигиенна, а е първият лечебен комплекс в България и е изграден комплекс за физиотерапия. От 2016 г. Столична община  предприема дейстивя да я съхрани. През 2020 г. МК съгласува задание за проектиране, възстановяване и адаптация, за рекреативен център. Проектът предвижда две зони за изгражадне. Основната е рекреативен ценътр за оползотворяване на минералната вода и връщане на основната функция на сградата, което е изискване на МК. има и  допълващата функция, която ще надгражда и това е за място за лабораторни изследвания - Центъра за върхови постигения. Този проект ще спаси тази емблематична сграда, която събужда особено чувство на жителите на София. освен, че ще бъде спасена ще има и нови функции, актуални за времето си. Осигурено е финансиране само за зона наука по ОНИР и искаме съфинансиране от Столична община за останалите дейности за проектиране и изгражаднето на рекреативния център", обясни пред комисията директорът на РИМ-София Венета Ханджийска.

"Благодаря на зам.-кмета Боршош, който буквално със застъпването си като кмет поде иницативата и проведохме разговори, за да се реализира проектът. В личен план имам резерви към проекта, но към настоящия момент няма алтернатива на това, което се предлага. Направих проучване в района, чрез фейсбук, в което се включиха над 2000 и над 90% искат възстановена баня, макар и с частично запазване на основната функцията", каза кметът на район Овча купел Ангел Стефанов.

"Центъра за върхови постижения, на които съм ръководител включва 4 университета, 6 института на БАН и други институции. Осигурените 29 млн. лв. ще приключат до края на 2023 г. Преусторйството в Овча купел е един от големите части на проекта, в който се влагат европари. Около 4 млн. лв. са необходими, за да се довърши поректирането. Има два аспекта, първият е реакреационните възможности на минералните води. От Национална спортна академия вече имат съществени успехи и разработиха и прекараха през Агенцията по оценяване и акредитация първата в България и Балканите магистърска програма за таласотерапия - лечение с помощта на вълните. Надяваме се, че възстаонвеният обект ще е основаната база, на която ще се обучават студентите и ще се търсят нови техники. Вторият аспект е сграда зад банята, където ще са различни лаборатории, учебни зали и конферентни. Сега върви обществена поръчка за реставрация, а изложбената зала има програма за следващите 2 години. Моята амбиция е в Овча купел да се създаде образователен, културен и научен център, защото 90% в София са съсредоточени в центъра", каза проф. Илчев пред комисията по бюджет и финанси на СОС.

Срокът за приключване на проекта за възстановяване на банята в Овча купел е 31 декември 2023 г.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли предложения от Трифонов кабинет?
 • Да, Слави ще направи правителство. (26%, 205 Гласове)
 • Не, нямат достатъчно депутати. (36%, 280 Гласове)
 • Не се интересувам от политика. (3%, 20 Гласове)
 • Нови избори. (29%, 225 Гласове)
 • Незнам, време е за плаж. (7%, 56 Гласове)
Общо гласували: 786 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Калоян Паргов: Очаквах Борисов да поиска оставката и на Фандъкова...

Очевидно, че ГЕРБ, изправени пред невъзможността да се възпроизведат отново в национална власт, ще заложат на това да се...

Прочети още keyboard_arrow_right