Двуетажният автобус става регулярен превоз по софийските улици

-

Снимка: Facebook

След месеци на колебания относно целесъбразността на експлоатацията на двуетажни автобуси в София, на заседанието си вчера общинският съвет реши да закупи 4 броя употребявани двуетажни автобуси за нуждите столичния транспорт.

Стойността на возилата е до 240 000 лв без ДДС. Автобусите трябва да отговарят на сериозни технически критерии и се предвижда да продължат започналата като тестова експлоатация по линия 3.

Карлос Контрера: Кой е против още двуетажни автобуси в София?

Идеята за придобиване на двуетажни автобуси за обслужване на излетни линии е базирана
на опит, който „Столичен автотранспорт“ ЕАД има с подобен тип возила. Предимствата на двуетажните автобуси за обслужване на излетни и експресни линии са категорични, не случайно в транспортните системи на Берлин. Лозана, Цюрих и други за обслужване точна на такива линии се ползват двуетажни автобуси. От експлоатационна гледна точка няма особени разлики в поддръжката, както и в разхода на гориво, а безспорно предимство е, че двуетажните автобуси имат по-голяма превозна възможност, се отбелязва в доклада, изготвен от Карлос Контрера.

Предвижда се и разкриването на три нови излетни маршрута:

От 01.12.2023г. се разкрива експресна автобусна линия с маршрут от пл. Св. Ал. Невски до Автостанция Банкя. Другата нова автобусна линия, която се разкрива също от 1 декември, пък ще е с маршрут от пл. Централна гара до Летище София, терминали 2 и 1.

От 04.11.2023 г., в почивни и празнични дни се разкрива нова експресна линия Х40, която ще се движи по маршрут: обща спирка на двуетажни линии с код 6439 "пл. Св. Ал. Невски", пл. Орлов мост. ул. Граф Игнатиев, бул. Черни връх. бул. Акад. Иван Гещов. бул. Гоце Делчев, ул. Т. Каблешков, кв. Ман. Ливади. НИМ(спирка е код 2458). В обратна посока, линията излиза на СОП. през пътен възел "Бояна", по бул. България и обслужва същите спирки по маршрута си до кръстовището на пл. Орлов мост, където прави ляв завой по бул. Цар Освободител, надясно по ул. 15-ти ноември до спирка 6439. Не се предвижда
разкриване на допълнителна спирка в участъка от сп. ул. Граф Игнатиев до пл. Св. Ал. Невски.

Целта на тази допълнителна експресна линия е да осигури бърз достъп в почивните дни
както до Националния исторически музей, така и до бързи и удобни връзки за излети до
Природен парк "Витоша", Боянската църква и други. Линията ще работи в периодите, в които не се експлоатира експресната линия Х50.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 99 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 61 Гласове)
 • Албена Белянова (63%, 277 Гласове)
Общо гласували: 437 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Председателят на СОС за мандат 2019-2023: 3401 решени проблема на......

3401 са решенията, които Столичният общински съвет е взел през този мандат, съобщава председателят на местния парламент ...

Прочети още keyboard_arrow_right