Георги Георгиев: Зам.-кметът по правни въпроси на София не е правоспособен юрист. Не е виц!

Георги Георгиев: Зам.-кметът по правни въпроси на София не е правоспособен

Снимка: Столица.bg

„Заместник кметът по правни въпроси в Столична община няма юридическа правоспособност“, твърди общинският съветник от ГЕРБ в СОС Георги Георгиев.

Той подчертава, че назначеният Никола Лютов не отговаря на законовите изисквания, за да заеме поста. С публикация във Фейсбук Георгиев обяснява къде са допуснатите пропуски и подчертава, че в Столична община вече няма да работят юристи, които са се доказали като професионалисти.

Ето пълният коментар на Георги Георгиев, публикуван без редакторска намеса:

Благодарение на Васил Терзиев за първи път в историята на София имаме заместник-кмет по правни въпроси, който НЯМА юридическа правоспособност. Не, не е виц! Изглежда, че не е и фалшива новина. Но дано ме опровергаят.

Съгласно чл. 294 от Закона за съдебната власт: "Завършилите висше образование по специалността "Право" придобиват юридическа правоспособност след 6-месечен стаж като стажант-юристи и полагане на изпит". От справка в публичните регистри се вижда, че Никола Лютов НЕ отговаря на това изискване на закона. Нека го отрече, ако не е така.

Не се ли срамува Васил Терзиев, с всичките му претенции, че заместник-кметът му по правни въпроси не е правоспособен юрист? Защо е назначил за "адвокат на града" такъв човек? Толкова ли нямат подготвени кадри? Или други колеги с нужната квалификация отказаха да влязат в екипа му?

На човешки език обяснено - началникът на всички юристи в най-голямата община в България, който отговаря за спазването на закона и контролира договори за милиарди, не си е взел изпита в Министерството на правосъдието. И затова НЯМА юридическа правоспособност. Толкова за Добрите Сили и техните "подготвени кадри".

По ирония на съдбата, докато днес изпитвам студенти по Право в Юридическия факултет на Софийския университет, до мен достигна и друга притеснителна информация.

Въпреки клетвите на Васил Терзиев, че няма да има чистка, вчера са започнали да "предлагат" на издържалите изпита в Министерство на правосъдието юристи (т.е. по-квалифицирани от зам.-кмета) в общинския съвет да напуснат по взаимно съгласие. Неофициална версия из коридорите на общината - били хора на Георгиев. Всичко това е съгласувано с подписа на новия председател на съвета Цветомир Петров. Жалко е, че от днес Столична община няма да разчита на колеги юристи с отличен успех, които са работили за града повече от 3 години и назначени преди да стана председател на СОС, с които подготвихме стотици доклади, решения на съвета и десетки наредби.

Хората на Терзиев на най-високо ниво като Никола Лютов просто не са си взели изпита в Министерство на правосъдието. “Хората на Георгиев” издържаха с отличие всички изпити. Включително и вчерашния - по достойнство.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (18%, 21 Гласове)
 • Няма да избере (27%, 31 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (11%, 13 Гласове)
 • Ще има нови избори (32%, 37 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 13 Гласове)
Общо гласували: 115 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Общински съветници с кампания за безопасност на движението в общи......

Информационна кампания за безопасност за движението за учениците от 8-и до 12-ти клас ще бъде проведена във всички общин...

Прочети още keyboard_arrow_right