Кметът на София: Бюджет 2021 не е безкрайно число, до 75 млн. лв. са предложенията на политческите групи за увеличение

Кметът на София: Бюджет 2021 не е безкрайно число, до 75 млн. лв. са предло

Снимка: Столица.bg

Предвидени са средства и тази година започва изграждането на първата Детска поликлиника в столицата

От 25 до 75 млн. лв. трябва да се увеличи Бюджет 2021 на Столична община с предложенията на всики политически групи, които получих. Но нямаме основания за оптимизъм заради продължаващата епидемия от COVID-19. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред общинските съветници на започналата сесия на СОС. Първа точка в дневния ред е приемането на Бюджет 2021 на Столична община.

"Увеличението е за стратегическите приоритети, които сме определили. Надявам се да продължим задено да работим в тази насока. Няма предложения за намаляване на средствата в определен сектор. Бих приела всички предложения, но парите не са безкрайно число. Два са секторите, които се нуждаят от повече средства - градски транспорт, който най-тежко пострада от коронавирус, с над 70% спад. Но заедно с вас не допуснахме намаляване на интервалите на движение, въпреки загубите. Тази тема е отворена и всички работим по нея и се надявам заедно да намерим решението", каза столичният кмет.

Фандъкова посочи, че на второ място за увеличение и нужда от повече повече средства се искат за отчуждаване. "Моето предложение е да ги увеличим допълнително в рамките на годината. Залагането на 10 млн. лв. в момента трябва да почива на реални приохди и изпълнение на бюджета. Също така да гарантира работата по стратегическите обекти. Затова винмателно сме гледали обектите за отчуждаване. Искам да подчертая един успех, който постигнахме благодарение на работата на главния архитект. Само за послединте 3 години благодарение на последователната политика и разговори с инвеситотри на арх. Здравков и екипа му спестяваме годишно между 14 и 16 млн. лв. за придобиване на терени за улици, които после да изграждаме. От промените в ЗУТ, които защитихме ние ще имаме възможност да продължим развитието при ограничения ресурс с безспороното участие на инвеситотри за изграждане на училища и детски градини, които трябва ад финансираме с наши средства. Трябва да намерим средства за обещетяване на собственици на имоти в парковете. Предавиртелните оценки сочат, че са необходими стотици милони, което е непосилно и в държавата трябва механизъм за придобиване по справедлив начин на тези имоти", каза Йорданка Фандъкова.

"Очаквам всички да подкрепите този бюджет. В последната година преживяваме промени и пандемията промени всекидентевните дейности, нанесе щети на цели сектори и промени икономическата активност. Трябва да работим и да използваме средтвата, така че да продължи живота в града. Общият размер на бюджета на София е 1,891 млрд. лв. - 63% от него са осигурени от бюджетните приходи", допълни кметът на София.

511 млн. лв. е капиталова програма, а Бюджет 2021 е фокусиран върху 3 цели - стратегическа инфраструктура, нови ДГ и места за децата от 3 до 6 години и подобряване на въздуха и екологичен градски транспорт.

С нова инфраструктура, за която са предвидени 140 млн. лв. трябва да гарантираме нови булеварди от вътрешните рингове и връзки с Околовръстния път, както и ремонти в квартали. Средствата за тях се увеличават. С "Т. Каблешков", "Филип Кутев", "Опълченска" и др.  изграждаме новата транспортна инфраструктура на София, каза кметът на София.

"Моята цел за следващите години е да се промени транзитния трафик и въздуха в София. Тази инфраструктура отваря нови възможности за София - "Първа Българска армия", "Кукуш", тунела на Люлин, "Малинова долина" и Младост ще има нови улици. Завършва поректирането на бул. "Стамболийски". Тази година стартира реконструкцията на най-голямото трамвайното трасе на по "Цар Борис III", 31 млн. лв. за осигурени по Региони в растеж и дава връзка на гъсто населени квартали. По предложение на "Патриоти за София" осигуряваме и 1 млн. лв. за контактна мрежа.
50 млн. лв. са предвидени за кварталите. През 2020 г. намалихме със 7 млн лв. и сега ги връщаме. 10 млн. лв. ще има за районни кметове за троотари и улици", каза още Йорданка Фандъкова.

Според Бюджет 2021 започва изпълнение на първи етап на канализация във Витоша Връбница, Лозенец, Сердика, Банкя и др. Предвидени са над 30 млн. лв., а 10 млн. от държавата за връзката - водопровод от яз Искър и Рилския водопровод. "Това е стратегическо, защото дава водоснабдяване от различни източници", каза Фандъкова.

В строителната програма на Столична община са включени 16 сгради на нови детски градини. 1,6 млн. лв. са за проектиране и по тази втора стратегическа. Предвижда се работа по 45 обекта за нови сгради и разширения, общо за 65,7 млн. лв. за детски градини, ясли и училища. "Очакванията са ни за 45 обекта, завършени 2022 и да отворим 185 нови групи", каза Фандъкова.

Предвидени са и 172 млн. лв. за довършване на първите участъци от новата метролиния и нови влакове, автобуси тролей и трамвай. Средстватаза тях за по Околна среда - за метрото над 18,5 млн. лв. собствени средства. "Моя лична кауза е да гаранитраме разширението на метрото към Подуене и Слатина", допълни столичният кмет.

 

За улично осветление има увеличение с близо 5 млн. лв. спряло 2020 г., а средствата за подръжка се запазват. С 8 млн. лв. повече са за здравеопазване и 16 млн. лв. за социални дейности през увеличеното от държават.

Тази година ще започне изграждането на плануваната първа детска поликлиника в София. За нея е предвиден 1 млн. лв. за ремонт на сградата в район Възраждане. Завърши ремонтът и възстановяването на минералната баня в Банкя и стартира дългоочакваното обновяване на минералната баня в ОВча купел, подчерта още кметът Фандъкова.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще се сформира ли ново правителство?
 • Да, дясно-център (10%, 49 Гласове)
 • Да, голяма коалиция (18%, 94 Гласове)
 • Не, несъвместими са (16%, 84 Гласове)
 • Не, ще има нови избори (48%, 248 Гласове)
 • Не мога да преценя (8%, 40 Гласове)
Общо гласували: 515 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Зам.-кметът по транспорт и директорът на ЦГМ спориха за трамвайна......

Сериозен спор бе предизвикан на вчерашното заседание на Постоянната комисия по транспорт и пътна безопасност в СОС. Ябъл...

Прочети още keyboard_arrow_right