Комисия на СОС не прие доклада за местен референдум за завода на RDF

Комисия на СОС не прие доклада за местен референдум за завода на RDF

Снимка: Столица.bg

Постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране на СОС не прие доклада на група общински съветници, които искат за се проведе местен референдум в София.

На него столичани трябва да отговорят на въпроса - Да бъде ли изграден на територията на Столична община инсталация за изгаряне на гориво от отпадъци - RDF?

Изграждането на инсталацията е трета фаза на Интегрирания подход за преработка на отпадъци и конкретно комбинирано производство на енергия чрез изгаряне на RDF. Заводът получи европейско финансиране и ще бъде построен на терен на Топлофикация София в пайона на Централна гара.

ЕК одобри 94 млн. евро за изграждането на завод за изгаряне на RDF

В предишния мандат на Столичен общински съвет също имаше противници на завода, но и тогава местният парламент не одобри въпроса за провеждане на местно допитване до гражданите.

На 19 май т. г. докладът за местен референдум по въпроса с изграждането на инсталация за изгаряне на RDF е внесен от общински съветници на "Демократична България". Комисията обаче не го прие.

Основно противниците на инсталацията са зарази избраната технология - чрез изгаряне на крайния продукт от преработката на отпадъци - RDF. Иначе и трите проекта на Столична община за преработка на отпадъците, включително и завода са предвидени като инвестиционна мярка в Националния план на отпадъците 2014 - 2020 .

"Избраната технология е най-разпространеното прилагане и в Европа има над 400 такива инсталации. Сега се изграждат 30 такива, включително и със собствено финансиране - общинско. Такива в момента се строят в Истанбул и две Белград. В Дания са изградени и пуснати 3 инсталации в последните 5 години", припомни общински съветник.

"Екологичните ползи са, че процентът на депонираните отпадъци ще падне под 10%, а в момента е 16%. Също така ще се осигури устойчиво управлението, намаляват се емисиите и вредните газове с очистваща технология. Ще бъдат по-малко емисиите на въглероден диоксид и потреблението на първични природни ресурси.

Една от икономическите ползи е, че се намалява потреблението 65 млн. куб м на газ от Топлофикация София, което е над 5 млн. лв. спестени от закупуване на въглеродни емисии", коментираха общински съветници.

За строежа на инсталацията има одобрено финансиране от Европейската банка за развитие, а проектът поручи зелена светлина и от ЕК.

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (33%, 46 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (13%, 18 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (24%, 33 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (17%, 23 Гласове)
 • Нямам дете/деца (14%, 19 Гласове)
Общо гласували: 139 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

От септември в София: "Синята" зона ще работи и през уикенда, "зе......

Промени в работното време на платените зони за паркиране и в обхвата на зоните ще има в столицата от септември. "Синята"...

Прочети още keyboard_arrow_right