Кметът на София провери старта на обновяването на парка край езерото в Дружба (СНИМКИ)

photo_library
 • Кметът на София провери старта на обновяването на езерото в Дружба

  Снимка: Столица.bg

 • Кметът на София провери старта на обновяването на езерото в Дружба

  Снимка: Столица.bg

 • Кметът на София провери старта на обновяването на езерото в Дружба

  Снимка: Столица.bg

В уникалния парк започва изграждане на фитнес, кучешка площадка, допълнително озеленяване, розариум и сцена

Много скоро живеещите в столичния Дружба, район Искър ще се наслаждават на приятнразходки и занимания в парка край езерото в Дружба 1. Там ще се изгради фитнес площадка на открито, амфитеатрална сцена край брега, площадка за домашни любимци и детска площадка.

Кметът на София Йорданка Фандъкова пристигна около 11 часа в парка край езерото и сама се увери за създадената организация на работа за изграждане на фитнес на открито. 

Столичният кмет поиска от изпълнителя да постави допълнителни информационни табели за обектите, които ще се изпълняват. Тя възложи на районния кмет да включи в проекта и осигуряването на видео камери. 

Мястото е уникално и това е един от най-атрактивните паркове в София с езерото. За разходка в Дружба идват столичани от всички квартали и райони на София. Преди 2 години в средата на водоема бяха поставени фонтани, а мостът и двата параклиса на хълмовете създават романтична атмосфера.

С обновяването и модернизацията паркът ще стане още по-привлекателен, доволни бяха днес дружбенци. Отдавна е известно, че именно заради парка с езерото, моста, параклисите и зеленинета местните отдавна наричат квартала Дружбай.

Днес започна изграждането на местата за спортуване на открито, както и площадка за домашни любими. Строителството е част от първия етап от реконструкцията на парк "Дружба", която включва построяване на детски площадки и амфитеатър до езерото, както и ремонт на алейната мрежа.

Фитнесът на открито ще бъде на терен пред църквата "Св. Преподобни Наум Охридски" - параклиса зад читалището. Отстрани до храма на поляната пък ще бъде мястото за разходка на домашни любимци.

Площадката за спорт и фитнес на площ от 705 кв.м и решена в пейзажен стил, като са използвани дъги в хармонично съчетание. Подходите към площадката са от алеята откъм моста и от източната алея покрай брега. В близост се предвижда обновяване на озеленяването и поставяне на нови пейки. Запазват се известните за мястото розариуми в парка.

За подобряване на средата и създаване на приятна атмосфера за спорт и отдих, прилежащото пространство е допълнено с иглолистни декоративни дървета от вид ела, кедър и бор, широколистни дървета от вида каталпа, ликвидамбър и декоративни шестили, както и цъфтящи храсти от вида спирея, дрян и жив плет от лигуструм.

Площадката за игра на кучета е разположен в североизточната част на парка и е разделена на две – за дребни и едри породи. Двете площадки са оградени с мрежа, а в тях са разположени пейки и кошчета за отпадъци.

На проверката присъстваха и на зам.-кметът по екология Десислава Билева, кмета на район "Искър" Ивайло Цеков и председателя на комисията по околна среда в Столичен общински съвет Лорита Радева.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (33%, 44 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (13%, 18 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (25%, 33 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (16%, 22 Гласове)
 • Нямам дете/деца (13%, 17 Гласове)
Общо гласували: 134 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Очакват се нови указания за проверка на вила Аглика на Витоша...

Изпълняват се указанията за проверка за законосъобразност на строителството в природен парк Витоша от Столична община. С...

Прочети още keyboard_arrow_right