Контрера: ГЕРБ и ДБ си играят с огъня за финансирането на транспорта в столицата

Контрера: ГЕРБ и ДБ си играят с огъня за финансирането на транспорта в стол

Снимка: Личен архив

Общинският съветник и председател на ВМРО - София Карлос Контрера твърди, че ГЕРБ и „Демократична България" подготвят и се канят да приемат финансови параметри, които ощетяват обществения транспорт в столицата. Според него колегите му щели да предложат намаление на възнаграждението на общинските „Столичен автотранспорт" и „Столичен електротранспорт" с 40 до 50 стотинки на километър.

По думите на Контрера има реален риск през месец декември да не могат да се платят и заплатите на работниците в обществения транспорт. Той припомня, че считано от 1 септември влиза в сила увеличение на заплатите в градския транспорт със 150 лева.

„В същото време цените на горивата тръгват нагоре, лихвите по кредитите се увеличават (общинските дружества имат договори за заеми и лизинг), инфлацията отново тръгва нагоре, което ще оскъпи и доставките на части и консумативи. Открит е и въпросът с липсата на водачи“, посочва Контрера.

Според него ситуацията в обществения транспорт е напрегната, но решения не се вземат.

„На „Московска" 33 бягат от решенията, да не кажа, че в последните месеци с пасивност или с някои действия задълбочават кризата. Изключително съм учуден, че се подготвя доклад за обществения транспорт, в който парите за „Столичен автотранспорт" и „Столичен електротранспорт" се намаляват. Говоря за икономическата рамка, която пишат или са написали заместник-кметът по транспорта и новият председател на транспортната комисия.“, казва общинският съветник от .

Той е категоричен, че да се намаляват възнагражденията на превозвачите, когато всичко започва да се вдига, е абсурдно.

„Вдигат се цени на природен газ, на горива и смазочни материали, на части. От 1 септември влиза в сила и второ увеличение на заплатите в транспорта със 150 лв. на служител. Дружествата не просто имат непогасени задължения, но и отчитат загуба. Кредитори са започнали принудителни производства по събиране на задължения. Както върви, през декември месец няма да бъдат платени заплатите на работниците поради липса на пари и запорирани сметки. Това е ситуацията.“, заявява Контрера.

По думите му в „Столичен автотранспорт" недостигат над 200 души, а в Електротранспорта около 100 човека.

„Как ще се изпълнява транспортната задача? Да Ви преведа - летни разписания, разредени интервали на движение, висене по спирките. В същото време има и проблем с техническото състояние на автобусите. ГЕРБ и ДБ трябва да са много смели, ексцентрично смели, защото това нещо, ако се гласува, ще фалират транспортните оператори и отговорността чия ще е“, пита Карлос Контрера.

 

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София на балотажа в неделя?
 • Васил Терзиев (42%, 182 Гласове)
 • Ваня Григорова (37%, 159 Гласове)
 • Не подкрепям никого (13%, 54 Гласове)
 • Ще отида за гъби (9%, 37 Гласове)
Общо гласували: 432 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Общински съветник пита кмета Терзиев за незаконното сметище върху......

Общинският съветник от групата на Местна коалиция "БСП за България" Станислав Младенов отправи питане до столичния кмет ...

Прочети още keyboard_arrow_right