Още 5 автобуса, но EURO 6 тръгват към Витоша

Още 5 автобуса, но EURO 6 тръгват към Витоша

Снимка: Владимир Христовски

Увеличаването на броя на автобусите поредната стъпка към възстановяване на достъпа до планината, коментира Карлос Контрера

Още нови 5 автобуса от градския транспорт на София тръгват Витоша. Реновираните превозни средства ще обслужват планинската линия 66 и 63. До момента по маршрута вървяха 10 рейса със стандарт Euro 5. Новите са Euro 6, което по-висок клас туристически автобуси.

На представянето днес присъства кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на комисията по транспорт към СОС Карлос Контрера и зам.-кметът по транспорт на Столична община Кристиан Кръстев, зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов.

Новите автобуси, които тръгват от утре, имат 55 седящи места и 21 правостоящи. Подходящи са за туристи и вътре са с климатик и голям багажник за раници и зимни принадлежности за спортуване.

"Още няма да се отказваме от старите автобуси, защото трябва да сотят в резерв. Работим усилено да подобрим достъпа до планината, затова освен обновените, вече трета година работим по програмата за споделени електрически велосипеди. Алтернативите са различни, включително тук на паркинга на НИМ, в Бояна има устройства за зареждане на електрически автомобили. Целта е да се дадат максимално много алтернативи за екопридвижване в планината. Автобусите са закупени от Столичен автотранспорт - 1,2 млн. лв., за да финализираме тази програма, за обновяване на автобусите към Витоша", каза столичният кмет.

Тя уточни, че се работи по въпроса да се монтират багажници на автобусите за качването и на велосипеди. Но е важно първо да се видят всички наредби и разпоредби. Заради COVID-19 шофьорите са отделени от пътниците с преграда, за да се чувстват безопасно. Докато е извънредната ситуация първите седалки няма да се ползват. 

"Автобусите, които тръгват към Витоша са по проект започнат от нас и зам.-кмета по финанси Дончо Барбалов през 2019 година. Средсвата са от бюджета на Столична община. Радвам се, че преди края на сезона автобусите  са тук, за да могат зда тръгнат по линиите. Подобни модели се харесват много на туристите. Когато приехме решението линиите да се движат и през седмицата, се видя, че хората свикнаха поетапно с тях и ги ползват. Пускането на новите автобуси и увеличаването на броя показва, че това е поредната ни стъпка във възстановяване на достъпа до Витоша", коментира пред журналисти Карлос Контрера.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (40%, 167 Гласове)
 • На време (13%, 53 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (19%, 78 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 108 Гласове)
 • Не мога да преценя (4%, 15 Гласове)
Общо гласували: 421 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

СОС одобри тегленето на заем от 60 млн. евро от ЕИБ за 10 стратег......

Столична община ще изтегли до 60 млн. евро инвестиционен заем от Европейската инвестиционна банка за изграждане на вътре...

Прочети още keyboard_arrow_right