Председателят на СОС: Започваме кампания за ранно разпознаване на гръбначните изкривявания в столичните училища

Председателят на СОС: Започваме кампания за ранно разпознаване на гръбначни

Снимка: Столичен общински съвет

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев заедно с общинския съветник Диян Стаматов и Петър Петров от Сдружение на Шрот терапевтите в България поставиха началото на кампанията за ранна диагностика на сколиоза при подрастващите.

В следващите три месеца 400 учители по физическо от 200 училища в София ще бъдат запознати как да разпознават гръбначните изкривявания при децата. В обучението ще участват лекари от столичните лечебни заведения и терапевти. Целта на програмата е възпитателите да могат бързо да сигнализират на родителите, за да предприемат мерки по корекция на тези изкривявания. Председателят на градския парламент Георги Георгиев коментира, че проблемът е изключително сериозен: „Нашата задача е да улесним родителите, за да могат да вземат навременни мерки за здравето на своите деца. Искам да благодаря на българските учители, които ще участват в кампанията за превенция на гръбначни увреждания при учениците. Децата са нашето бъдеще и съответно най-важните, за които трябва да се грижим в настоящето".

Петър Петров от Сдружението коментира, че още от началния курс на обучение трябва да се обръща внимание на гръбначните изкривявания и неправилната стойка при учениците, които за съжаление след ковид пандемията значително са се увеличили. „Най-важно е да се вземат адекватни мерки навреме и да има повече терапевти, които да се занимават с овладяване на проблема", допълни Петров.

Автор: Пресцентър Столичен общински съвет

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Общински съветник в СОС: Транспортната услуга на нашия град е в р......

Транспортът в София трябва да става все по-редовен, да се откриват нови линии с иновативни методи и да е по-удобен за гр...

Прочети още keyboard_arrow_right