Председателят на Столичния общински съвет провери реставрацията на банята в Овча купел (ВИДЕО)

photo_library
 • -

  Снимка: Столичен общински съвет

 • -

  Снимка: Столичен общински съвет

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев провери реставрацията на банята в Овча купел – един от най-важните обекти за опазване на архитектурното наследство на София.

Ръководителят на ремонта инж. Босев разказа, че през първите месеци са се занимавали само с демонтажни работи, поради тежкото състояние на сградата и с цел да се съхрани максимално първоначалния ѝ вид. До есента ще бъде ремонтиран изцяло покрива, дограмите и други важни елементи от фасадата, за да може да продължи успешно реставрацията във вътрешността.

„Ще бъдем отново тук, за да можем да следим процеса и да успеем да върнем една от емблемите на София на гражданите, която повече от 30 години тънеше в разруха. В началото на този мандат успяхме да я придобием от държавата, осигурихме повече от половината от средствата за ремонта от общинския бюджет, както и средства по европейски проект.“, споделя Георгиев.

Минералната баня в кв. „Овча купел“ е едно от най-значимите технологични съоръжения в архитектурното творчество на арх. Георги Овчаров, изградени на територията на София. Строежът ѝ започва през 1920 г., продължава с прекъсвания до 1933 г. и струва на държавата 30 милиона тогавашни лева.

Банята функционира до края на 80-те години на XX-ти век, след което е затворена и, поради неподдържане, започва да се руши. През 2017 г. възниква пожар, който нанася сериозни щети в интериора, особено в помещенията с басейните и други общи части. Допълнително, множеството намеси за нуждите на филмовата индустрия, заличават голяма част от следите от автентичните функции на отделните помещения.

През 2019 г., с договор е прехвърлена безвъзмездно от Държавата на Столичната община с цел нейното реновиране. Столична община и Регионален исторически музей – София предприемат незабавно действия за опазването на архитектурно-строителна недвижима културна ценност с категория „местно значение“.

В резултат на това, е изготвен и одобрен проект за „Адаптация и реставрация на минерална баня Овча купел като рекреативен център с използване на минерална вода“. Той включва обособяване на две зони в сградата – зона „Рекреация“, в сутерена и на партерния етаж и зона „Наука“, на първия и подпокривния етажи.

В рекреативния център на посетителите ще се предлагат разнообразни процедури с минерална вода. Запазват се функциите на големите басейни, като се добавят две зони с по-гореща вода, ще продължат да функционират курните и душовете.

За възстановяването на обекта е осигурено финансиране в размер на 3 319 912 лв. – безвъзмездна финансова помощ по ОП «Наука и образование за интелигентен растеж» към Изпълнителна агенция "Програма за образование" и 4 460 000 лв. от бюджета на Столична община за 2022 г. и 2023 г.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София на балотажа в неделя?
 • Васил Терзиев (42%, 183 Гласове)
 • Ваня Григорова (37%, 159 Гласове)
 • Не подкрепям никого (13%, 55 Гласове)
 • Ще отида за гъби (9%, 37 Гласове)
Общо гласували: 434 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Борис Бонев: ГЕРБ в СОС са разцепени, опитват се да вкарват клино......

"Групата на ГЕРБ в СОС е разцепена, опитват се да вкарват клинове между мен и Васил Терзиев. Между груапта ни и кмета. Н...

Прочети още keyboard_arrow_right