Столична община осигурява еднократно по 1000 лв. за творци

Столична община осигурява еднократно по 1000 лв. за творци

Снимка: Столица.bg, Зорница Митин

Обхватът за подкрепа в културната сфера в столицата ще разширява с още 3 мерки

Три мерки за подпомагане на културата са предложени днес и приети на заседание на постоянната комисия по култура на СОС. Това е една от най-засегнатите групи от ограниченията и извънредното положение заради епидемията от СOVID-19.

"Творците са пред голямо изпитание със затворените пространства и прекъснатата връзка с публиката. Направихме анализ на ситуацията в София и потърсихме опита на други европейски градове за пандемията. Обособихме мерките си в няколко насоки", каза пред Столица.bg председателят на Комисията по култура и образование в СОС Малина Едрева.

На първо място средствата в рамките на столична програма "Култура" - Календара на културни събитие и програма Европа са гарантирани. На практика предстои, първо отлагане на провеждане на събитията за след края на юни. И разбира се остава под условие варианта за развитие на пандемията и отново на се прави анализ и да се вземат нови решения, коментира Едрева.

Културните оператори ще могат да предложат нови форми на реализиране на техните събития като единственото условие е да не противоречат на първоначално заложените цели. Ще видим как целия фестивали ще станат дигитални, вече имаме такъв пример, подкрепен от културния календар на Столична община. Другата подкрепа, през решение на СОС, е да увеличим административните разходи, които правим. Досега те бяха 10% ще се повишат на 25%. Това означава, че живи средства ще останат в културните оператори и ще могат да посрещнат нуждите си и на цели екипи, каза Малина Едрева.

Директно за творците се предприема мярката от фонд "Солидарност в културата" с първоначална стойност, която идва от бюджета на направление на "Култура и образование". Тя е насочена директно към творци, които ще подадат формуляри и ще предоставят своите онлайн продукти. Тази еднократна подкрепа е в рамките на 1000 лв.

Второто направление в "Солидарност в културата" е подпомагането на изградени пространства с екипи, които са на трудов договор, част от инфраструктурата и сърцето на града.

Тези пространства, ако не получават държавна или общинска субсидия ще могат да разчитат на такава подкрепа от Столична община. Не е необходимо те да са директни бенефициенти по програмите, но те са в тези места, в които са се състояли различни културни събития и фестивали, обясни Едрева. Като пример тя даде, че в рамките на един кинофестивал участват от 3 до 5 пространства в нашия град.

"Третата мярка, която допълнихме днес касае на практика организациите, които  са устойчиви, работят без свои пространства, но издържат офиси и екипи. Ние разширихме и максимално ще обхванем този сегмент от града, за да окажем навременна подкрепа", каза председателят на културната комисия в СОС.

Тя обясни, че първоначалната сума, с която се създава "Солидарност в кулутрата" идва от средствата, които са в ресор на "Култура и образование" на Столична община. "Ние предлагаме възнагражденията от Надзорните съвети, в рамките на извънредното положение, но не по-късно от април и май, изцяло да бъдат насочени в този фонд", коментира Едрева.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (40%, 169 Гласове)
 • На време (13%, 55 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (18%, 78 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 110 Гласове)
 • Не мога да преценя (4%, 15 Гласове)
Общо гласували: 427 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Кметове на Столична община обсъдиха мерките за възстановяване на ......

Районите кметове на Столична община, чийто райони са пострадали от наводнението, се събра на среща, за да се обсъдят пре...

Прочети още keyboard_arrow_right