Столична община осигурява еднократно по 1000 лв. за творци

Столична община осигурява еднократно по 1000 лв. за творци

Снимка: Столица.bg, Зорница Митин

Обхватът за подкрепа в културната сфера в столицата ще разширява с още 3 мерки

Три мерки за подпомагане на културата са предложени днес и приети на заседание на постоянната комисия по култура на СОС. Това е една от най-засегнатите групи от ограниченията и извънредното положение заради епидемията от СOVID-19.

"Творците са пред голямо изпитание със затворените пространства и прекъснатата връзка с публиката. Направихме анализ на ситуацията в София и потърсихме опита на други европейски градове за пандемията. Обособихме мерките си в няколко насоки", каза пред Столица.bg председателят на Комисията по култура и образование в СОС Малина Едрева.

На първо място средствата в рамките на столична програма "Култура" - Календара на културни събитие и програма Европа са гарантирани. На практика предстои, първо отлагане на провеждане на събитията за след края на юни. И разбира се остава под условие варианта за развитие на пандемията и отново на се прави анализ и да се вземат нови решения, коментира Едрева.

Културните оператори ще могат да предложат нови форми на реализиране на техните събития като единственото условие е да не противоречат на първоначално заложените цели. Ще видим как целия фестивали ще станат дигитални, вече имаме такъв пример, подкрепен от културния календар на Столична община. Другата подкрепа, през решение на СОС, е да увеличим административните разходи, които правим. Досега те бяха 10% ще се повишат на 25%. Това означава, че живи средства ще останат в културните оператори и ще могат да посрещнат нуждите си и на цели екипи, каза Малина Едрева.

Директно за творците се предприема мярката от фонд "Солидарност в културата" с първоначална стойност, която идва от бюджета на направление на "Култура и образование". Тя е насочена директно към творци, които ще подадат формуляри и ще предоставят своите онлайн продукти. Тази еднократна подкрепа е в рамките на 1000 лв.

Второто направление в "Солидарност в културата" е подпомагането на изградени пространства с екипи, които са на трудов договор, част от инфраструктурата и сърцето на града.

Тези пространства, ако не получават държавна или общинска субсидия ще могат да разчитат на такава подкрепа от Столична община. Не е необходимо те да са директни бенефициенти по програмите, но те са в тези места, в които са се състояли различни културни събития и фестивали, обясни Едрева. Като пример тя даде, че в рамките на един кинофестивал участват от 3 до 5 пространства в нашия град.

"Третата мярка, която допълнихме днес касае на практика организациите, които  са устойчиви, работят без свои пространства, но издържат офиси и екипи. Ние разширихме и максимално ще обхванем този сегмент от града, за да окажем навременна подкрепа", каза председателят на културната комисия в СОС.

Тя обясни, че първоначалната сума, с която се създава "Солидарност в кулутрата" идва от средствата, които са в ресор на "Култура и образование" на Столична община. "Ние предлагаме възнагражденията от Надзорните съвети, в рамките на извънредното положение, но не по-късно от април и май, изцяло да бъдат насочени в този фонд", коментира Едрева.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (38%, 30 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (18%, 14 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (26%, 20 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (17%, 13 Гласове)
 • Нямам дете/деца (1%, 1 Гласове)
Общо гласували: 78 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Комисия на СОС не прие доклада за местен референдум за завода на ......

Постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране на СОС не прие доклада на група общински съветници...

Прочети още keyboard_arrow_right