Цифрите говорят: 4,7 млн. лв. по-малко в хазната на столицата този май

Цифрите говорят: 4,7 млн. лв. по-малко приходи в хазната на столицата този

Снимка: Фейсбук

Заместник- кметът на София по "финанси" Дончо Барбалов публикува в социалната мрежа данни от дирекция "Общински приходи" на Столична община какво е съотношението на приходите в общинския бюджет за май тази година и за същия период на миналата. Цифрите сочат, че приходите в общинския бюджет за май са 43,7 млн. лв., което е с 4,7 млн. лв. по-малко, отколкото през същия месец на 2019 година.
 
Има и обяснение защо се получава тази отрицателна разлика.Тя идва от по-ниските постъпления от местните данъци и такси, свързани с икономическата активност на столичани. Например от данък възмездно придобиване на имущество през миналия месец в хазната са влезли 7,8 млн. лв., което е с 2,2 млн. лв. спад, в сравнение с май миналата година. Това означава, че в София са сключени по-малко сделки за недвижими имоти или МПС. Спад има още при туристическия, патентния и някои други данъци.
 
Същото важи и за таксите за ползване на пазари и тържища /минус 270 хил. лв./, както и за такса технически услуги, в които се включват строителните разрешителни - минус 1, 4 млн. лв..
 
Тъй като детските заведения бяха затворени през първите 3 седмици на май, естествено приходите от таксите за градини и ясли са с 1,5 млн. лв. по-малко, отколкото през същия месец на м.г.
 
Въпреки общите отрицателни резултати, през май собствениците на недвижими имоти и МПС в София вече са започнали да си плащат годишните данъци за жилищата и колите, което личи по приходите в бюджета.
 
От данък сгради през миналия месец са постъпили 6,9 млн. лв., което е с 1,2 млн. лв. повече от май 2019 г., а от данък МПС - 7,2 млн. лв., или с 280 хил. лв. над постъпленията за същия месец на м.г.
 
Приходите от такса битови отпадъци за този период са 12,3 млн. лв., или с 2,1 млн. лв. повече от постъпленията през м.г.
 
Удълженият срок за първата вноска за такса смет, както и за 5% отстъпка при плащане в пълен размер на данък сгради и МПС изтича на 30 юни, напомниха от дирекция "Общински приходи". Независимо, дали внасяте на части или наведнъж местните си задължения, най-удобният и безопасен начин за плащане е през портала на Столична община: https://szp.sofia.bg/OnlineReportWSClient/pages/login.jsf
 
Барбалов припомни още,че данъци и такси могат да се внесат и във всеки от 23-те районни отдела "Общински приходи", независимо от адреса на имота, както и по банков път или чрез финансови посредници.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (33%, 45 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (13%, 18 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (24%, 33 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (17%, 23 Гласове)
 • Нямам дете/деца (13%, 18 Гласове)
Общо гласували: 137 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Независимият съветник в СОС Борис Бонев: ГЕРБ уби прозрачността ......

На сесията на Столичния общински съвет управляващото мнозинство насила прие "нов" Правилник за работа на общинските съве...

Прочети още keyboard_arrow_right