Фандъкова: Строим в момента 10 детски градини, до дни започва работата по още 2

Фандъкова: Строим в момента 10 детски градини, до дни започва работата по о

Снимка: Столица.bg

Кметът Йорданка Фандъкова изнесе данни за броя детски градини в София, дали ще има нови места за малчуганите и дали се строят нови сгради. Пред bTV тя съобщи,че в момента се строят 10 детски градини, екипите са готови да започнат до дни още 2. И с подкрепата от държавата може да се стартират още 7. "Ако се променят разпоредбите можем да напреднем. За повечето родители е много по-важно детето им да бъде в детска градина. Проблем е и с местата в частните детски градини и там няма места", каза Фандкова. 
 
Тя допълни,че през август се очаква да бъдат обявени нови 1500 места, които ще се добавят към сега съществуващите свободни около 2800 места. "До средата на този месец, до една две седмици, имаме готовност да започнем в „Манастирски ливади“ градина за 8 групи и тя би решила въпроса в този квартал до голяма степен.Подготвяме откриването на две яслени групи. Районните кметове имат пълен картбланш от мен да предлагат решения. Не е въпросът в средствата, ще имаме подкрепата на държавата", допълни Фандъкова.
 
Тя каза,че до момента са построени над 100 сгради на детски градини. Увеличени са общо местата с над 16 000. В София постоянно идват млади семейства с деца. Основният проблем е при малките деца до 3 години, за яслите, но все още и за първа група тази година имаше недостиг.
 
"Темата „Строителство на детски градини“ е най-важната за мен. Строи се ударно според възможностите на града, не финансови. За мен финансовата тема се решава, но проблемът е с наличието на свободни терени, които да отговарят на съществуващите разпоредби. Поисках да се променят правилата така, че да може да се използват терени с неправилна геометрия или по-малки терени, за да може да се строят нови градини.
 
При спазване на добрите условия за децата искаме да може да се измести отстоянието-то да бъде по-малко. И това  да позволи в детските градини да можем да ги изграждаме в единия край да има достатъчно пространство за площадки и в същото време да се увеличи броят на групите.
Всички възможности за строителство трябва да се използват", добави столичният кмет. 
 
 
 
 
 
 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (38%, 89 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (13%, 30 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (21%, 48 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (12%, 27 Гласове)
 • Нямам дете/деца (17%, 39 Гласове)
Общо гласували: 233 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Данъчните на район Витоша и Овча купел се обединяват...

Данъчните отдели "Общински приходи" на районите Витоша и Овча купел се обединяват. Това е станало с решение на СОС, съоб...

Прочети още keyboard_arrow_right