Новините в София: Най-важното за деня 12 юни 2021 г.

Новините в София: Най-важното за деня 12 юни 2021 г.

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 12 юни 2021 г.

Проф. Кантарджиев става консултант на Столична община за COVID-ваксините (СНИМКИ)

Прясно пенсионираният директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев става консултант на Столична община. И то в областта на ваксините срещу COVID-19. Пред Столица.bg професорът благодари на столичното кметство, че му се доверяват за борбата със заразата. Днес той посети мобилния пункт за ваксини, организиран в столичния парк "Дружба". Пунктът ще работи всяка събота и неделя от 9 до 16 часа.
Професорът не спести похвалите си към Столична община, че е новатор и първа в страната е организирала мобилните пунктове за ваксини в парковете. Той препоръча и на други общини в страната да направят подобно нещо. Според проф. Кантарджиев бройката от 20 хиляди ваксинирани на ден е малка за страната. Добре е да стигнем 50-60 хиляди на ден, за да нямаме проблеми есента.

До края на годината деца ще приема нова ясла в "Гоце Делчев" (СНИМКИ)

Нова сграда за две яслени групи на ул. „Боянски водопад“ в „Гоце Делчев“ е планирано да приема малчугани до края на тази година. Групите ще бъдат открити след ремонта на съществуваща общинска сграда, бивш спортен клуб на адреса. Реконструкцията е започнала на 5 май и се очаква до края на годината нещата да са финализирани. Да провери строителните работи на място отиде кметът на София Йорданка Фандъкова заедно със зам.-кмета по строителството инж. Ангел Джоргов.
В момента се правят демонтажни работи, изграждат се и преградни стени. Предстои поставяне на хидроизолация на покрива. Строителите на обекта увериха столичния кмет, че сроковете ще бъдат спазени.

Фандъкова: С опита си проф. Кантарджиев ще помогне повече столичани да се ваксинират

Кметът Фандъкова отправи топли думи на благодарност към проф. Кантарджиев, за това, че е приел поканата да консултира Столична община за ваксините.
"Благодаря на проф. Кантарджиев, че прие поканата ми да участва в организацията на процеса на ваксинация в София. Убедена съм, че както със знанията и опита си, така и с умението му да обяснява проф. Кантарджиев ще допринесе повече хора в София да пожелаят да се ваксинират. Важно е преди есента да го направим във възможно най-голям процент, за да избегнем нова вълна от Ковид и нови строги мерки. Столична община първа стартира ваксинацията в парковете, където на открито и удобно всеки може да получи ваксина по избор", написа кметът в социалната мрежа.

Заради катастрофа на "Тракия" посока София временно променят движението

Заради катастрофа при километър 235 на магистрала "Тракия" посока София движението е в активната лента. Това съобщават от АПИ.От Пътната агенция съветват водачите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. Трафикът в района се регулира от "Пътна полиция".
Автомобил се е преобърнал по таван, съобщиха от МВР, цитирни от "Фокус". Сигнал за случилото се е получен около 16.40 ч. Колата се е врязала в мантинелата. При инцидента няма загинали или пострадали.

Изчистиха от графити спирката на петицата в "Княжево", предстои ремонт (СНИМКИ)

Изчистена от графити, лепенки и други драсканици е вече спирката на трамвай №5 в "Княжево". Другата седмица е предвидено да се направи и подмяна на осветлението и измазване на част от стените. За това разказват в социалната мрежа от администрацията на район "Витоша".
На 20 юни в 10:00ч. ще се проведе обща инициатива на Район "Витоша", Столична Община и Фейсбук групата Княжевецъ за реновиране на спирката. Всеки, който желае, може да се включи в събитието.

32 заразени в София за денонощие, още 20 496 ваксинирани за страната

За последното денонощие в страната са направени общо 13 361 теста, oт които 5147 са PCR, а 8214 с бърз антигенен тест. От тях положителни за новия коронавирус са се оказали 123 проби. Така общият брой на потвърдените случаи за страната става 420 213, от които активни са 12 952.Това показват данните в Националната информационна система.
Ето и разпределението на новозаразените по области: Благоевград - 4, Варна - 3; Враца - 0; Кюстендил – 3; Пазарджик - 7;Перник - 0; Плевен - 0; Пловдив - 21; Разград - 1; Русе –6; Силистра – 0; Сливен - 1; Смолян - 3; София (град) -32; Стара Загора - 8; Търговище – 4; Хасково - 4; Шумен- 5; Ямбол - 3.

Алекс Сърчаджиева разказва за болките и радостите си "На живо" на 15 юни в София

На 15 юни в София, на фестивала "София Моно"/Военна академия/, е първата от серията три премиери на новия театрален спектакъл "На живо" на Александра Сърчаджиева. Другите две премиери ще са в Бургас на 20 юни на сцената на Държавна опера “Бургас” (билети на касата на часовника) и във Варна на 21 юни във Фестивалния конгресен център, където билетите вече са изчерпани.Текстът на постановката е колаборация между Яна Борисова - един от най-значимите съвременни български драматурзи, и Александра, която в продължение на няколко месеца ѝ разкрива своя живот.

Фестивалът на уличните артисти за втори път в Банкя

На 19 и 20 юни в Банкя ще се проведе второто издание на Фестивала на уличните артисти. Местата са Пешеходната зона в града, парк "Кестените" и парк "Ротонда". Събитието ще бъде от 11 до 17 часа. Инициатор на фестивала е актьорът Евгени Будинов. Събитието е част от Календара с културните събития на Столична община за 2021.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 39 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (30%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 17 Гласове)
Общо гласували: 151 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Времето и предстоящите събития на 1 май 2024 г....

Времето на 1 май 2024 г.: В празничния ден времето ще е облачно, съобщават от НИМХ. Облачността ще бъде по-често значит...

Прочети още keyboard_arrow_right