Новините в София: Най-важното за деня 15 март 2021 г.

Новините в София: Най-важното за деня 15 март 2021 г.

Снимка: Фейсбук, Boriana Dimitrova

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 15 март 2021 г.

Кола блъсна жена на пешеходна пътека на "Царица Йоана" в Люлин (ВИДЕО)

Лек автомобил е блъснал жена на пешеходна пътека на столичния булеврад "царица Йоана" в Люлин, научи Столица.bg. Инцидентът е станал около 18 ч. Жената е с травми на краката и главата. Те е преминавала спокойно, когато колата, идваща от квартала я е връхлетяла и я отмества на няколко метра, разказват очевидци.

Кои ученици се връщат в клас от 18 март

Здравният министър Костадин Ангелов издаде заповед, с която се определят изключения за връщането на учениците от горните класове в присъствено форма на обучение. Това се отнася за учениците от V до XII клас, както и за  присъствени учебни занятия за всички ученици в центровете за специална образователна подкрепа. Връщането в клас може да сатне по график от 18 март т. г. Задължително условие в паралелките да няма над 35 деца. 

Комисията по транспорт: Още 3 месеца София ще е без нощен градски транспорт

Четирите нощни линии на градския транспорт в София няма да функционират още 3 месеца. Това обсъждаха днес общинските съветници на заседание на Комисията по транспорт и пътна безопасност. Срокът се удължава с още 3 месеца. През 2020 г., след обявяването на извънредно положение зарази епидемията от COVID-19 и ограничителните мерки, се наложи линии №1, 2 , 3 и 4, които обслужваха столицата през нощта да бъдат спрени.

Здравният министър обсъжда мерките с кмета на София и директорите на столичните болници

В Кърджали не се усеща силно натиска върху здравната система, както е в София, коментира здравният министър проф. Костадин Ангелов пред журналисти при посещението си в Кърджали. Наблюдава се натиск върху лечебните заведения, който е контролиран, каза проф. Ангелов. В София за последното денонощие имаме 420 повиквания, от които половината са за пациенти с коронавирус, каза проф. Ангелов.

Гамен кърти антипаркинг колчета в "Лозенец" (ВИДЕО)

Столичанин публикува видео с вилнеещ гамен в столичния квартал Лозенец. На записа, публикуван в социалната мрежа, се вижда как младежът се движи по ремонтиран тротоар и започва да рита колчетата. Първият път не успява, а само леко го изкривява. След това влага цялата си "сила" и кърти колчето в основата. Доволен от възможностите си не мирясва и продължава с шутове, докато изтръгне още 2 колчета. 

Кметът на София: Засега не се налага затваряне на детски градини и училища за децата от I до IV клас

Засега не се налага да се затварят детските градини в София и училищата, където в момента учат малките от т I до IV клас. Следим всеки ден ситуацията е сме в непрекъснат контакт със Столична РЗИ, чух се и с министъра на здравеопазването и може би днес ще имаме среща с него и с директорите на болниците. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти при проверката на строежа на нов корпус в 28 училище "Алеко Константинов" в район Красна поляна.

Нов, модерен корпус смени стари бараки в 28 СУ "Алеко Константинов" в Красна поляна (СНИМКИ)

Старите бараки вече са минало и на тяхно място има нова сграда - модерен корпус, в който ще учат малчуганите от I до IV клас на столичното 28 СУ "Алеко Константинов" в район Красна поляна-Столична община. Днес там проверка направи кметът на София Йорданка Фандъкова. Заедно с районния кмет Иван Чакъров и директора на училището огледаха разширението, което ще има топла връзка с основната сграда. В това училище учат 600 деца и се очакваше да започне обновяването му.

Фалшиво интервю с проф. Иво Петров пак се върти в социалната мрежа (СНИМКИ)

Фалшиви новини от незнайни сайтове са въртят в социалната мрежа и мишена са известни личности. За пореден път потърпевш е светилото в инвазивната кардиология проф. Иво Петров от Сити Клиник, който е и зам.-председател на Столичен общински съвет. Името му е използвано в измислено интервю. Целта на публикацията е да се зарибяват клиенти и да им се продават медикаменти, които не са регистрирани от Българската агенция по лекарствата. Фалшивото интервю е споделено от Recommended във фейсбук и събира лайкове, без читателите да проверяват и изцяло се доверяват на менте сайта lefttable.site.

COVID-19 погуби и основателя на група "Тангра" Косьо Марков

След усложнения от COVID-19 днес e починал Константин Марков, легендарният музикант и композитор, основател и басист на група "Тангра". Лошата вест съобщиха от радио Z-Rock, позовавайки се на  дъщерята на Марков.  Косьо Марков е роден на 3 октомври 1949 г. в София. Към края на 60-те години на 20 в. става част от "Бъндараците", свирейки на бас китара.А през 1976 основава група "Тангра". Сред вокалистите ѝ през годините са Вили Кавалджиев, Чочо Владовски и Станислав Сланев-Стенли.

Открити са кражби на ток близо до Годеч и Костинброд

Две кражби на ток са установили полицаите от ОДМВР- София. Първият сигнал е постъпил на 11 март в РУ-Годеч. Ставало дума за незаконно присъединяване към мрежата на къща в с. Туден. В присъствието на обитателя е направен оглед. Иззет е мостов кабел, с който било осъществено присъединяването. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление. 72-годишният обитател на адреса е задържан за срок до 24 часа. 

Предложение: Пета градска болница отново да се казва "Княгиня Клементина"

Общинската Пета градска болница в София да върне старото си име, което ѝ е дадена преди 130 години при откриването- "Княгиня Клементина". Това предлагат в доклад до Столичния общински съвет съветниците д-р Антон Койчев и проф. Иво Петров, и зам.-кметът по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов. Предложението за  промяна името на лечебното заведение е в чест на най-голямата дарителка Княгиня Клементина Бурбон-Орлеанска и е съгласувано и подкрепено от нейните наследници.


Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Новините в София: Най-важното за деня 25 април 2024 г....

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 25 април. Благовест Георгиев остава неза...

Прочети още keyboard_arrow_right