Новините в София: Най-важното за деня 16 март 2021 г.

Новините в София за деня 16 март 2021 г.

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 16 март 2021 г.

Затварят детските градини в София

Шефът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев заяви, че в София ще бъде предложено да се затворят детски градини, фитнеси, молове, ресторанти, училища, всички културни мероприятия също ще бъдат забранени.
Това стана ясно след срещата за мерките в столицата между здравния министър - проф. Костадин Ангелов, членове на оперативния щаб, кмета на столицата Йорданка Фандъкова и директори на болници.

Откриха фалшиви милиони долари и евро, печатани в университет в столицата

Разкриха производство на фалшиви парични знаци на територията на висше учебно заведение в София, съобщиха от прокуратурата.
„Задържани са 4 млн. долара и 3 600 000 евро. Това е една от най-големите намирани суми. Сериозна работа, поздравления”, заяви главният прокурор Иван Гешев на среща с органите на МВР и СГП.

След София затварянето ще е национално, анонсира Ангел Кунчев

Тотално затваряне в страната се очертава от събота. За затварянето в София на детски градини, училища, фитнеси, молове и заведения предупреди, по-рано днес, директорът на Столична РЗИ д-р Данчо Пенчев.
Време е национални мерки срещу разпространението на COVID-19 у нас, заяви и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред журналисти. В столицата затварянето най-вероятно ще е от събота, а в другите части на страната от понеделник, 22 март т. г., предупреди Кунчев.

Люси Иларионов: Не съм нарушител, претърпях инцидент, счупи се болт на волана на бул. България (СНИМКИ)

Инцидент с автомобила си претърпя известният режисьор на фолк клиповете Люси Иларионов в неделя на столичния булевард "България" около обяд. В движение се чупи болт на кормилното устройство, научи Столица.bg. За да предотврати катастрофа той се забива в дясно на тротоара върху тротоара и зелена площ.
"Карах с около 70 - 80 км/ч. изпреварих друга кола и в момента, в който се изнесох вдясно усетих, че губя контрол над автомобила. Зад мен идваше автобус на градския транспорт. Въртя волана, колата се движи на дясно. Всичко се случи за секунди и добре че успях да намаля скоростта. Автомобилът се спря върху тротоара и цветната алея на бул. България", разказа за инцидента Иларионов пред Столица.bg.

Директорът на Столична РЗИ: Затваряме МОЛ-ове, ресторанти, училища, градини и фитнеси

Тотално затваряне се очаква в София заради големият брой заразени в столицата през последното денонощие - 1116. Тенденцията, която се запазва ще наложи затварянето на МОЛ-ове, ресторанти, училища, детски градини и фитнеси, заяви директорът на Столична РЗИ д-р Данчо Пенчев пред журналисти.
Според Нова телевизия решението до часове ще се вземе решение от Общинсикя оперативен щаб за затваряне. Пенчев допълни, че в новите мерки влиза и забраната за всякакви културни събития и забрана за кина и театри.

Проучване: В София 44% от домакинствата имат по две коли

В София 44 на сто от домакинствата имат по две коли. Това показва проучването по проект InnoAir, в който партньор е Националното сдружение на общините в България, съобщават от "Монитор". Извадката обхваща 455 участници от групите на велосипедистите, хората, които се придвижват с личен автомобил, и жителите на новозастроени южни квартали на столицата. 46 на сто от домакинствата имат по една кола, а 10% повече от две. Изследването е направено през февруари между хора над 16 години.
Тези, които се придвижват ежедневно с личен автомобил, са основно мъже (56%) в активна възраст. Те ползват автомобил основно за ходене на работа, както и за пазаруване, развлечение и др.

Представиха новата Система за електронно класиране и прием на учениците в първи клас в София

Първокласниците в София вече ще кандидатстват чрез нова система, подобна на тази на детските градини. Новата система за електронно класиране и прием на учениците в първи клас в общинските училища на територията на Столична общината ще започне да функционира от 29 март.
Новата система беше представена в Пета зала на Столичната община. В пресконференцията участваха доц. д-р. Тодор Чобанов – зам.кмет в направление образование и култура и Генчо Керезов – зам.-кмет в направление дигитализация. „Тази система е много по-удобна. Бъдещето принадлежи на електронни услуги,“ сподели Чобанов.

В „Пирогов“ са настанени 11 деца с COVID-19

Директорът на УМБАЛСМ „Пирогов“ проф. Асен Балтов сподели, че в столичната болница са настанени 11 деца с коронавирусна инфекция. Децата са в добро състояние, лекуват се с венозно поставяни антибиотици, съобщи БНР.
Директорът на „Пирогов“ ще предложи днес на среща при здравния министър Костадин Ангелов да се разкрият още 20 легла за малки пациенти, както и допълнителни 10 реанимационни легла заради недостига на този тип легла в цяла София.

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 39 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (30%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 17 Гласове)
Общо гласували: 151 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Новините в София: Най-важното за деня 3 май 2024 г....

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 3 май. Одобрен е служебен проект за разд...

Прочети още keyboard_arrow_right