Новините в София: Най-важното за деня 21 юни, 2019 г.

вечерен обзор на новините

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 21 юни 2019 г.

ВАП иска проверки на кучета и собствениците им

Масови проверки как хората разхождат кучетата си в София и страната, поискаха от Върховната административна прокуратура. Това става след поредица от тежки инциденти с домашни любимци. В сряда кучета от порода питбул нападнаха 8-годишно момиченце в квартал Манастирски ливади.
Заради сериозно зачестилите нападения в столицата проверките са засилени, правят се в паркове и градинки, а също и в междублоковите пространства сутрин и вечер. От началото на тази година в София са съставени 14 акта за ухапване от куче. Глобата за тях е 100 лева.
Инспекторите са съставили и голям брой актове за водене на куче без паспорт и без повод. Санкцията за това е 50 лева. От Столичния инспекторат коментират, че на ден имат по 5-6 жалби за ухапвания от кучета и за такива водени без повод.

Бум на абортите в София

Само за три месец от началото на година в България са извършени 5 800 аборта. Най-много са извършени на територията на столицата общо 935 след нея се нареждат Пловдив с 571 и Бургас с 410. Сочи статистика на Националния център по обществено здраве и анализи.
39 от прекъснатите бременности са на деца под 15-годишна възраст. Най-много аборти са направени от жени над 30-годишна възраст. На второ място са жените от 20 до 29 годишна възраст. В столицата са извършени общо 47 аборта на тийнеиджърки.
Според статистика всички тези аборти са направени в медицински центрове и по желание. В страната, а и в София липсва официална статистика за незаконно премахнатите деца. Тази година България ще загуби близо 23 000 деца.

Част от платно на "Хемус" се разруши година след ремонта

Част от платното виадукта преди тунела „Топли дол” пропадна само година след като бе ремонтирано. За опасността сигнализират шофьори преминаващи ежедневно по този път, съобщава Нова телевизия. Калин Караиванов всеки ден пътува по маршрут между София и Правец.
Преди дни той забелязва, че асфалтът в тази отсечка започва да пропада надолу. Положението става изключително опасно вчера заради което се образува и огромно задръстване заради намаляването на скоростта. Само преди 2-3 дни настилката се е скъсала и е станала напукана и падаща надолу. Това обаче е временно покритие и ремонта в тази отсечка не била приключила, разясни инж. Иван Досев от АПИ.
В момента тази част от пътя няма как да се затвори за ремонт, тъй като такъв се извършва в другото платно и движението е отклонено. Установено е че плочата на пътя е напълно здрава и няма никакъв проблем с нея. Очаква се до края на днешния ден да бъдат направени свързващи кръпки.

Столичната община наследили над 1489 трошки

Близо 1489 трошки е наследила общината в София. Колите са събрани от улиците след като собствениците им са ги изоставили. След като автомобилите бъдат установени на тях се лепят стикери, с който се дава определен срок за доброволно премахване.
Ако обаче не бъдат премахнати, се правят комисии, които принудително да вдигнат старите возила. След което собственикът има нов срок в които да потърси колата си. Хиляди автомобили обаче остават непотърсени. Именно големите срокове за установяване и издаване на предписания пречат на общините да изчистят улиците от трошките.
Само в София от 2009 г. до днес са установени 13 774 изоставени коли, на които е сложен стикер за доброволно преместване, съобщават от Столичния инспекторат. От тези проверки при 7924 случая е имало доброволно премахване на автомобили. Столична община е преместила принудително на местата за временно съхранение общо 1489 стари коли. Ако те не бъдат потърсени от там се счита, че те са отпадък и ще отидат за рециклиране.

Ауди катурна стълб в Панчарево

Лек автомобил "Ауди" се удари в стълб на уличното осветление в район "Панчарево". Инцидентът е станал на Самоковско шосе малко след банята, свидетелстват граждани в социалната мрежа. Сблъсъкът е бил толкова силен, че стълбът е полегнал върху жиците. От снимката се вижда, че въздушната възглавница на колата се е отворила.
Към мястото на инцидента пътуват аварийни групи. Заради досега с електрическата мрежа вероятно ще се наложи временно прекъсване на тока, докато повреденият уличен стълб се премести. Екип на "Пътна полиция" изяснява и причините за катастрофата.

Автобуси 11 и 83 ще се движат по споделено трасе

Автобусите по линии 11 и 83 ще се движат по споделеното трасе (трамвай/автобус) по бул. “Възкресение” и бул.“Константин Величков” на 22 и 23 юни.

Планово спиране на тока в София от 24 до 28 юни

Планови спирания на тока за периода 24-28 юни ще има на територията на София. Прекъсването на електрическото захранване е с цел подобряване на мрежата и нови инвестиции, съобщават от ЧЕЗ.

Временно променят маршрута на трамваи 3,11, и 22

Ремонти на релсовия път и то през уикенда променят маршрутите на трамваите, които се движат по линии 3,11, и 22, съобщават от ЦГМ. Измененията влизат в сила от 24.00 часа на 22 юни и свършват в 24 часа на 23 юни.

Микробус се удари в багер на Околовръстното

Тежка катастрофа е станала на столичното околовръстно шосе. Микробус се е ударил в багер на разклона за Казичане, съобщават шофьори в социалната мрежа.
На място са изпратени екипи на полицията и спешна помощ. Очевидци съобщават за един пострадал и откаран с линейка. Движението в района се регулира от полицейски екипи. Причините за инцидента се изясняват.

Приключи ремонтът на полицейската приемна в „Младост“ 4 (СНИМКИ)

През този месец успешно приключи ремонтът на полицейската приемна в бл. 464, ж.к. „Младост“ 4 в София. Той е извършен от фирма „ПСГ“ АД само за месец и е на стойност 4996,37 лв. с ДДС.
Работа на строителния екип бе проследена от Росен Бинев и лично от ВрИД Кмет – арх. Румен Русев, който присъства и при издаването на готовия обект. В приемната са добавени нови бюра, диван, нов под, нова тоалетна и др.

Още интересни събития от утрешния 22 юни може да намерите- ТУК

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 39 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (30%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 17 Гласове)
Общо гласували: 151 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Времето и предстоящите събития на 1 май 2024 г....

Времето на 1 май 2024 г.: В празничния ден времето ще е облачно, съобщават от НИМХ. Облачността ще бъде по-често значит...

Прочети още keyboard_arrow_right