Новините в София: Най-важното за деня 29 юли 2021 г.

Новините в София: Най-важното за деня 29 юли 2021 г.

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 29 юли 2021 г.

Немска верига супермаркети е подписала споразумение за купуването на Централни хали в София

Немската верига хипермаркети „Kayфлaнд“ вече посяга към придобиването на сградата на емблематичните Централни хали в София. Компанията е пoдпиcaлa пpeдвapитeлнo cпopaзyмeниe зa пoĸyпĸa нa cгpaдaтa, съобщава economic.bg. Дали сделката ще се финализира и Халите ще имат нов собственик зависи от решението на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности (СЕСОНКЦ) на Министерство на културата и от становището на Националния институт за недвижимо културно наследство НИНКН.

За 5 дни 3 бъбречни трансплантации са направени в Александровска болница

Само за пет дни в Александровска болница в София са извършени 3 бъбречни трансплантации, съобщиха от лечебното заведение. Късно следобед в сряда, 28 юли т. г., двама мъже получиха шанс за нов бъбрек. Донорът е момче на 15 години с черепно-мозъчна травма, вследствие на ПТП. Реципиенти на бъбреците са двама мъже (на 46 и на 56 години), избрани с най-голям процент органна съвместимост с донора от общо 5 поканени за оценка от листата на чакащи.

Софийският апелативен съд върна "Врана" на Царя

Софийският апелативен съд (САС) върна резиденция "Врана" на Симеон Сакскобургготски. Решението е противоположно на поставеното от Coфийcĸия гpaдcĸи cъд (СГС) от 2018 г., съобщи defakto.bg Тогава бе решено, че peзидeнциятa e и винaги e билa нa дъpжaвaтa. През 2020 година пък Върховният касационен съд върна и двореца "Царска Бистрица" на бившия премиер Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза.

Есента Столична община пуска процедура за изпълнител на продължението на бул. Копенхаген

Продължаването на столичния булевард "Копенхаген" е сред най-важните проекти на Столична община, които трябва да се реализират. Усилено продължава работата по стратегическия обект и през есента ще се обяви процедурата за избор на изпълнител на "Копенхаген". Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти. Най-бавно и трудно се напредва по отчуждителните процедури и одобрението на проекта, и това не се вижда от гражданите, коментира столичният кмет. Проектът вече е на финала. За 2021 г. са заложени за отчуждаване на около 40 000 кв. м площи за цялото продължение на булеварда.

Столичани могат да направят безплатни прегледи в общинската Втора градска болница

Общинската Втора градска болница ще извършва безплатни профилактични прегледи по 5 специалности - кардиология, ендокринология и болести на обмяната, нервни болести, пневмология и фтизиатрия и педиатрия. Приемът ще се извършва след предварително записване. Желаещите да си направят профилактичен преглед трябва да се запишат на Регистратура - тел. 02/91 58 500, от 14.00 до 16.00 часа всеки работен ден.

Вандализъм: Счупиха контейнер за текстилни отпадъци до "Лъвов мост"

Вандали са счупили  контейнер за текстилни отпадъци на пл. "Лъвов мост". Заради това се е наложило от фирмата да го приберат за ремонт, съобщават от Столичен инспекторат. Временно до възстановяването му, гражданите могат ползват този в близост, на бул. "Сливница" № 182,  до Професионалната гимназия по туризъм, както и всички останали на територията на столицата.

За второто тримесечие на тази година близо 10 хиляди имотни сделки в София са вписани

Близо 10 хил. (9736) са вписаните имотни сделки в столицата през второто тримесечие на тази година. Броят им отново достигна 13-годишен връх, както и през първото тримесечие. Вписаните сделки между април и юни растат двуцифрено (с 27%) и спрямо второто тримесечие на 2019 г., която беше силна за имотния пазар у нас, сочат данни на Агенцията по вписванията, цитирани от "Монитор".

Здравното министерство: Първенец по поставени първи дози ваксини остава София

В последните три дни се наблюдава устойчив ръст във ваксинационния процес. Първенец по брой поставени първи дози остава София, съобщават от Министерството на здравеопазването.  Към 28 юли 2021 година в столицата са сложени 1591 първи дози от ваксините срещу COVID-19. Следват Пловдив, Бургас и Варна. В последните три дни нарастване в броя поставени първи дози ваксини се наблюдава във Велико Търново, Враца, Габрово, Добрич Кюстендил, Ловеч, Хасково, Сливен, Шумен.

За тази година в София се почистват 54 километра речни корита

Плановото чистене на участъци от речните корита на територията на Столична община е в ход от април месец. За тази година са планирани да бъдат почистени 122 участъка с обща дължина 54 километра. Работи се активно през летния сезон и до края на октомври всички трябва да бъдат готови. До този момент над половината вече са почистени. Отделените пари от общинския бюджет за тази дейност са близо 1,3 млн. лв. Това съобщи пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя провери как върви почистването на участък от река Слатинска.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Времето и предстоящите събития на 26 април 2024 г....

Времето на 26 април 2024г.: В петък ще е значително по-топло и с повече слънчеви часове. В следобедните часове в планин...

Прочети още keyboard_arrow_right