Новините в София: Най-важното за деня 3 юни, 2019 г.

вечерен обзор на новините

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 3 юни 2019 г.

Пенливи препарати и хвърлени стотинки съсипват столичните фонтани (СНИМКИ)

Боклуци, стотинки и пенливи препарати от битовата химия се оказват най-сериозните вредители на фонтаните в столицата. За красотата и прохладата, която създавата водните съоръжения са необходими сериозни грижи и подъдржане. И най-невинните забавления като хвърляне на пясък, камъчета, дори стотинки могат да причинят щети и фонтанът да бъде спрян, коментираха пред Столица.bg от "Направление инвестиции и строителство" на Столична община.
Структурата стопанисва 16 водни съоръжения - 11 фонтана и 5 каскади, пред НДК и в подлеза, в Южен парк, пред Народния театър, пред Централна баня на пл. Бански, парка Заимов и президенството. Водните струи вече се пръскат на единия от фонтаните в парка "Заимов", в близост до театър София.

Столична община финансира с 1,2 млн. лв. парка край езерото в Дружба

Осигурено е финансирането за първия етап от обновяването на парка край езерото в Дружба, район Искър. Средствата са от Столична община. Пуснатата обществена поръчка от Московско 33 за избор на изпълнител е за прогнозна стойност от 1,2 млн. лв. Проектът предвижда да се направят амфитеатрални пейки с изглед към езерото. Ще се използва есествения наклон, който е от страната на понтона, откъм бул. Кръстю Пастухов, обясни пред Столица.bg кметът на район Искър Ивайло Цеков.
От там хората ще имат перфектния изглед към езерото. Нови площадки за спорт ще се изградят към края на парка откъм "Искърско шосе". 6 спортни съоръжения ще бъдат монтирани на площ от 500 кв. м в източна част на парка до църква „Св. преп. Наум Охридски“. В пространството зад параклиса, който е близо до моста ще се обособи площадка за кучета от около 80 кв. м.

Некачествен ремонт превърна дворове в басейни във Владая (ВИДЕО)

Дворове на къщи във Владая се превърнаха в басейни и атрактивни водопади след поройния дъжд вчера, които се изля над София. За проблема сигнализираха от Инициативен комитет за Владая. Случилото се е резултат от ремонта на пътя София-Перник, който извършиха от АПИ през ноември на 2018 г.
Причината водата да се излива в къщите е по-ниския бордюр, който е подменен при ремонта, а също и обрънатия наклон на пътя. Тогава трасето, минаващо през Владая бе затворено и движението изцяло спряно, точно заради поставянето на специална подложка под асфалта за отводняване.

Започват летните ремонти в София

И това лято в София ще има множество ремонти, които ще затруднят движението. Ще видим и реконструкции на възлови булеварди. Първият такъв ще бъде "България”, като се очаква през юли и август да бъде ремонтиран участък между бул. "Черни връх" и бул. "Иван Гешов”. Ремонт ще има и на тунела на бул. “Ал. Малинов” и Южната дъга в “Младост”, съобщава Нова Телевизия.
Скоро ще бъде готово и проектирането за изместването на трамвая по бул. “Скобелев” и транспортния тунел при НДК. Веднага след това ще започне и процедура по избор на изпълнител. Това лято ще бъде довършен и ремонта на бул. “Монтевидео” в “Овча купел”, където вече се работи по бул. „Линкълн”.

42% от трафика през центъра на столицата е транзитен

Транзитния трафик в центъра на столицата достигна 42%. Най-висок е в посока „запад – изток“. Информацията идва от последното изследване на "Визия за София", проведено в периода 1 декември 2018 - 31 януари 2019 г. В него е включена основната градска част - между бул. "Васил Левски", бул. "Сливница", ул. "Опълченска" и бул. "Скобелев". В този участък са били инсталирани общо 26 датчика, които да засичат всяко преминаващо транспортно средство.
Много висок е транзитния трафик, започващ от кръстовищата на ул. „Опълченска“ и преминаващ през центъра. Той е между 13% и 42%, или средно 25.7%, а общият транзит на изток е от 44 до 59%, или средно 53.1%", казват от "Визия за София".

Автомобил помете велосипедист на бул."България"

Лек автомобил е помел велосипедист преди минути булевард "България" в близост до пътен възел "Бояна". Веднага на място са изпратени екипи на полицията и Спешна помощ.
Велосипедиста е откаран в с разбита глава и наранявания по тялото в болница. Шофьорът на колата е избягал от произшествието, като дори не е спрял да види как е блъснатия човек. От полицията вече го издирват. Движението в района на катастрофата е затруднено.

Обявяват класирането на първокласниците в София

Класирането на първолаците в столицата ще бъде обявено днес. Кампанията стартира преди близо месец по изцяло нова наредба. Според нея номера да подаденото заявление няма да има значение за крайното класиране.
Именно тази промяна спря опашките от предходните години. Основен критерий за класиране днес е местожителството на децата, както и уседналостта която трябва да е поне 3 години. На по предни позиции в него ще са братята и сестрите на деца до 12 години, учещи в същото училище.

През юни- билети по 10 лева в театър "Българска армия"

От 3 до 30 юни цените на билетите за постановките в театър "Българска армия" ще бъдат по 10 лева. Така всеки ще може да посрещне лятото в компанията на любимите си актьори и невероятни постановки.

Бус свали майка с количка при автомобилите (ВИДЕО)

Бус, паркира върху тротоар в столицата принуди майка с количка да слезе на платното срещу движещите се автомобили. Видеото бе публикувано в социалната мрежа и предизвика коментари на недоволство. Автомобилът е заел изцяло тротоара и няма откъде да се мине.
Докараните с него работници са седнали да почиват след като са косили трева. Работниците и шофьорът обаче невъзмутимо си почиват и изобщо не им пука, че тротоарът е непроходим.
"Вървя си по тротоара, колегите от Столична община паркирали на тротоарчето. Сега ние трябва да минем по булеварда", обяснява майката с количка във видеото. Проверка на Столица.bg установи, че въпреки стикера отпред на буса, той не е на Столична община. От Московска 33 обещаха да открият нарушителите.

Още интересни събития от утрешния  4 юни може да намерите- ТУК

 

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 39 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (30%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 17 Гласове)
Общо гласували: 151 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Новините в София: Най-важното за деня 6 май 2024 г....

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 6 май. Митничари на Калотина иззеха 24 5...

Прочети още keyboard_arrow_right