Новините в София: Най-важното за деня 31 май, 2019 г.

София повреме на дъжд

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 31 май 2019 г.

Кола помете 15-годишно момче на бул. „Цар Борис III“

Лек автомобил е помел 15 годишно момче на кръстовището на бул. „Цар Борис III“ и ул. "Нишава. По първоначални данни момчето е починало. На място веднага са изпратени екипи на полицията и на Спешна помощ, съобщиха пред Столица.bg от СДВР. 

До 20 дни пускат тролей 7 от Манастирски ливади през центъра

До 2 - 3 седмици ще тръгне тролей 7 по удълженото трасе в София, от квартал Манастирски ливади, по "Арсеналски" през "Лозенец" и центъра до Люлин. Контактната мрежа е готова, маршрутът е уточнен и има готовност тролейбусите да започнат да се движат, каза кметът на София Йорданка Фандъкова. След недоволство на живеещи на "Фритьоф Нансен" маршрутът бе променен и няма да минава под прозорците им, както се притесняваха хората. Въпреки изградената контактна мрежа тролейбусите по линия 7 ще правят десен завой по бул. "Васил Левски" при кметството на "Лозенец". Първоначално ще ходят до Сточна гара и ще продължава към Люлин, а след приключването на метрото при кино "Одеон", ще завиват на ляво от "Левски" по "Патриарха" пак в посока Люлин.

"Князът на България" разцъфна в Розариума в Борисовата градина (ВИДЕО и СНИМКИ)

Уникални селекции на рози, различни цветове и видове разцъфтяват във възстановения от Столична община Розариум в Борисовата градина. Мястото е едно от емблематичните в парка и е напълно обновено и е почти във вида на някогашната стара София. Над 50 вида рози, а общо 2000 като брои, фенери, шадраван, пейки, арки и виещи в кръг алеи привличат столичани и връщат стари спомени, видя Столица.bg. Обновеният Розариум днес бе посетен от кмета на столицата Йорданка Фандъкова. "Разкажете на всички за този цветен рай, нека хората да знаят, че се правят хубави и красиви неща", призова възрастна столичанка, която се разхождаше в парка. Кметът сподели, че иска и в София да има градини по виенски модел.

Кола се запали на бензиностанция (СНИМКИ)

Автомобил се запали на няколко крачки от колонката за зареждане с газ на бензиностанция. Инцидентът стана на бул. "Иван Евстатиев Гешов", съобщават граждани в социалната мрежа. Две коли на пожарната са се отзовали максимално бързо на сигнала. Те са предотвратили по-сериозни инциденти. 

5 години затвор за жена, продавала чанти менте на ул. „Алабин“

На 5 години затвор е осъдена жена продавала чанти менте на ул. „Алабин“ в столицата без съгласието на търговската марка Louis Vuitton. От 2015-та година продавачка е търгувала с различни модели чанти на известната марка, съобщиха от прокуратурата. Общата сума на продадените стоки е на стойност 55 350 лв. С деянието си тя е причинила вредни последици на притежателя на търговската марка.

Планово спиране на тока в София от 3 до 7 юни

Планови спирания на тока за периода 3-7 юни ще има на територията на София. Прекъсването на електрическото захранване е с цел подобряване на мрежата и нови инвестиции, съобщават от ЧЕЗ.

Йорданка Фандъкова: Приемането на ПУП е гаранция да защитим Борисовата градина

Столичният кмет Йорданка Фандъкова ще иска няколко корекции на предложения проект за ПУП на Борисовата градина. Това призна тя пред журналисти в парка. Исканите от нея промени са свързани с предвиденото в проекта строителство на училище и на стадион "Юнак". Столичинят кмет е категоричен, че като гражданин ще настоява за опазване на емблематичния за София парк от строителство. Възложихме да се направи проект на ПУП на Борисовата градина, готов е предстоят обществени обсъждания. Приемането е най-важната гаранция, че няма да се застрои паркът и няма да има драматични промени. Избрахме проектанта с най-консервативен подход, каза Фандъкова. Първото обществено обсъждане е на 5 юни т. г. и ще се дискутира проекта на ПУП, след това има още едно обсъждане и влиза в комисии на СОС и накрая за приемане от общинските съветници. 

Временно е променен маршрута на трамваи 4 и 5

Временно е променено движението на трамваите по линиите 4 и 5. Причината е катастрофа в района на бул. „Цар Борис III“. В момента момента мотрисите се движат по бул. „Христо Ботев“, бул. Александър Стамболийски“ , бул. „Константин Величков“ ,бул. „Никола Мушанов“ , „Овча купел“ и по маршрута си към кв. „Княжево“, съобщиха за Столица.bg от Столична Община.

ГДБОП задържа 10 човека, изнудвали деца в интернет

Екипи на отдел "Киберпрестъпност" към ГДБОП задържаха 10 човека, които са злоупотребявали с деца през интернет. Това са хора от София и други градове. През април и май тази година задържаните тормозили жертвите си, повечето от тях на по 7-12 години. Имало и случаи на арогантно сексуално изнудване онлайн. От жилищата на арестуваните са иззети огромно количество снимки и видео с насилия над деца. Сред файловете били намерени и такива, където малтретираните жертви били на по 3 годинки. 

Търговци си премахнаха рекламата, спасиха се от глоба

Собственици на магазин се спасиха от глоба от Столичен инспекторат за реклама, поставена на нерегламентирано място. След установеното нарушение търговците сами премахнали материалите, които били поставени дърво. Обектът им се намира на ул. "Раковски".

Още интересни събития от утрешния ден може да намерите- ТУК

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 39 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (30%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 17 Гласове)
Общо гласували: 151 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Времето и предстоящите събития в София на 2 май 2024 г....

Времето на 2 май 2024 г. Предимно облачно ще е времето в София днес. Сутринта термометрите ще показват около 10-11 град...

Прочети още keyboard_arrow_right