Изложбата „Не си сама“ с фокус върху темата за домашното насилие (СНИМКИ)

photo_library
 • -

  Снимка: Столична община

 • -

  Снимка: Столична община

 • -

  Снимка: Столична община

В Галерия на открито в градината "Кристал" до 27 ноември може да се разгледа изложбата „Не си сама“, която подкрепя едноименната кампания и привлича вниманието върху темата за домашното насилие над жени, съобщават от Столична община.

Художествени фотографии с лицата на актрисите Йоана Буковска-Давидова, Десислава Бакърджиева, Биляна Георгиева, Дария Симеонова и Силвия Петкова срещат преминаващите през градина „Кристал“. Те показват как изглеждат жертвите на домашно насилие, чиито белези – ментални и физически – често остават скрити от обществото.

Домашното насилие над жени се задълбочава както в България, така и по света. За съжаление, този проблем често остава нечут, неразбран и затворен в рамките на семейството. Екипът на кампанията „Не си сама“ работи безвъзмездно, за да накара жертвите да потърсят помощ и закрила, но и да приобщи обществото към този многопластов проблем. Социалната среда играе ключова роля в разпознаването на жертвите на домашно насилие и овладяването на този проблем. Идентифицирането на проблема пред самите жертви също е от огромно значение, тъй като много от тях не се разпознават като такива или не осъзнават колко тежки и трайни са последствията за тях и за т.нар. „косвени жертви“, които стават неволни наблюдатели и най-често са деца.

Обикновено жертвите на домашно насилие са държани затворени в дома си, тормозени, бити, обиждани, унижавани и манипулирани с години от партньори, съпрузи или бащи. Жени на възраст между 15 и 45 години са изложени на много по-висок риск да се превърнат в такива жертви, отколкото да се разболеят от рак, да преживеят пътен инцидент, да се разболеят от малария или да попаднат под военна заплаха, сочи статистика на ООН.

Само през 2021 г. в България са регистрирани официално 2 816 жени, които са потърсили помощ. Статистиката показва, че едва 5 % от жертвите търсят помощ. Част от подадените жалби все още завършват с убийство на жертвата, само защото насилникът не е бил идентифициран и наказан навреме.

Според данните на МВР, само за първите пет месеца на 2022 г. жертвите на домашно насилие са 4 пъти повече, отколкото полицията е регистрирала за цялата 2021 г.

Кампанията „Не си сама“ включва серия от инициативи, чрез които има за цел да запознава потенциални и реални жертви, обществото и институциите с проблема, да помогне домашното насилие да бъде идентифицирано навреме, да информира как да се работи съвместно и ефективно, като с това да се предотвратят бъдещи трагични последствия.

25 ноември е обявен за Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (17%, 19 Гласове)
 • Няма да избере (27%, 30 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 13 Гласове)
 • Ще има нови избори (32%, 35 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (12%, 13 Гласове)
Общо гласували: 110 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Васил Терзиев предлага улици в София да носят имената на Кристиан......

Улици в София да носят имената на преподавателят и общественик Кристиан Таков и на руския опозиционер Алексей Навални. Т...

Прочети още keyboard_arrow_right