Почина един от най-големите антрополози Йордан Йорданов

Почина един от най-големите антрополози Йордан Йорданов

Снимка: Столица.bg

Антропологът чл.-кореспондент Йордан Алексиев Йорданов почина на 22 февруари. Това съобщи Българската акадамия на науките с дълбоко прискърбие.

Той беше един от най-популярните и признати български учени в областта на физическата антропология, палеонтологията, морфологията на костната система в човека, медицинската и приложната антропология, пишат от БАН.

Освен това той е бил създател на оригинални методи за определяне на биологичната възраст на човека, за количествена оценка на проявите на асиметрия на човешкото лице и за установяване на нови зависимости между отделните лицеви размери, припомнят от Българската акадамия на науките.

Чл.-кор. Йорданов е бил удостояван с различни награди и отличия за неговият труд, между които медал „1300 години България“, академична награда на БАН за 2000 г., медал „Марин Дринов“ 2003 г. и „За заслуги към БАН“ 2007г.

От Българската акадамия на науките пишат, че с кончината на чл.-кор. Йордан Йорданов губят и един всестранно надарен учен и патриот, който е явление за българската и световна наука, човек с широка култура и ерудиция, прекрасен и обичан учител, оставил след себе си достойни наследници.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

МОН обявява 2 май за неучебен ден...

МОН ще предложи 2 май да бъде неучебен ден в цялата страна, съобщи служебният министър Галин Цоков, цитиран от БНР. Пре...

Прочети още keyboard_arrow_right