С 300 първокласници повече ще влязат в класните стаи на столичните училища

-

Снимка: Столица.bg

Около 12 500 ще са първокласниците в София тази година - с 300 повече от миналата. Общо за страната за първи път в училище ще влязат над 57 000, съобщава "24 часа".

И след 15 септември в 13 от столичните училища ремонтите ще продължат, но няма да попречат да провеждането на образователния процес, каза Ваня Кастрева от Регионалното управление на образованието в столицата. По думите ѝ са взети всички мерки децата и родителите да се чувстват спокойни.

Сред училищата, в които ремонтите ще продължат, са 2-о, 7-о, 44-о и Професионалната гимназия по дизайн. Става въпрос за сериозно обновяване на сградите, подчерта Ваня Кастрева. “Основните ремонти са в подкрепа на политиката, че материалната база е важен елемент за качество на образователния процес. А и възпитателен елемент - когато си в съвременна, добре оборудвана сграда комфортът на учениците и учителите е от значение за образователната среда”, коментира тя.

От МОН предвиждат и промени в учебните програми. “Работи се за концепции за създаване на по-голяма обобщеност, за премахване на конкретни понятия, а вероятно и на теми, които са важни за науката, но нямат толкова осезаемо практическо приложение за всеки ученик”, обясниха от Министерството на образованието и науката.

В София и в страната: Медицинските бележки за учениците стават електронни

Сред важните промени, които касаят учениците до 7 клас, е че хартиените учебници ще бъдат дигитализирани до първия учебен ден и ще могат да се ползват в платформата “Дигитална раница”. Тя е безплатна и осигурява достъп до електронни уроци за всички ученици от 1-и до 12-и клас и родителите им на адрес https://edu.mon.bg/. Достъпът се осъществява чрез националните образователни акаунти на ученика и учителя в @edu.mon.bg или регистрацията на родителя в Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование. “Дигиталната раница” дава възможност на учителите да публикуват разработени от самите тях дигитални уроци. Те могат да бъдат споделени и да са на разположение и на други преподаватели и ученици.

Тази учебна година в София има реализиран прием в 245 профилирани паралелки и 178 професионални, съобщи началникът на РУО София-град Ваня Кастрева. Образователните институции в столицата са 581. Училищата са 281, а детските градини – 290. Учениците в столицата общо са 142 718, а децата в детските градини – 47 652. За тях се грижат общо 18 900 педагози. Младите учители под 30 години са 1 797.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (17%, 19 Гласове)
 • Няма да избере (27%, 30 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 13 Гласове)
 • Ще има нови избори (32%, 35 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (12%, 13 Гласове)
Общо гласували: 110 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Шефът на „Гробищни паркове“ в София: Заварихме място, което се е ......

Общинският гробищен парк на София „се е превърнал в ад“ и трябва да бъде облагороден, това заявява временно ...

Прочети още keyboard_arrow_right