Програма до 2029 г.: Столична община ще купува 15 тролея, електробуси и трамваи за новата релсова линия по "Копенхаген" (ВИДЕО)

-

Снимка: Столица.bg

Московска 33 дължи над 40 млн. лева за доставка на гориво, София изпитва недостиг на водачи в обществения транспорт, трябват още около 200

Транспортът в столицата изпитваше редица затруднения заради пандемията и повишаването на цените на горивата, но до голяма степен тежкото предизвикателство беше преодоляно. Това съобщи председателят на транспортната комисия в Столичния общински съвет Замфир Зарков, който представи част от подобренията, предвидени от общинарите.

Зарков отчете и част от реализираните до момента политики. 9 са откритите нови линии, 25 променени маршрута. Новата тикет система дава възможност за по добър анализ, което помага за подобряване на транспортното обслужнане на гражданите. Постигнато е 100% ускорение на трамвайните трасета, 50% линиите са синхронизирани, отбеляза още той. 70% от наземните линия са ускорени и 40% от разписанията се изпълняват по- добре. Има повишен контрол и отстраняване на закъсненията, отбеляза Зарков.

Карлос Контрера: През есента София ще се изправи пред проблем - липса на шофьори в градския транспорт

Програма за обновяване на наземния градски транспорт предвижда Столичния общински съвет. В момента има 326 трамвая, 304 от тях се използват. 126 са автобусите, от тях 124 са в експлоатация. Най тежката инфраструктура след метрото е трамвайния транспорт, отбеляза общинският съветник. Има сериозно развитие на метрото като гръбнак на градския транспорт в столицата. Вече говорим за метромрежа с 4 линия и над 50 км трасе, но втори по важност е трамвайния транспорт и идва ред да му се обърне внимание, заяви той.

"Една трета от трамваите са подменени. Даваме си сметка, че те са скъпо транспортно средство но имат и по дълъг живот. И във Виена се движат трамваи на над 30 години".

Програмата предвижда доставка на 15 броя нископодови и климатизирани тролейбуси с дължина 12 м и на 18 броя нископодови, климатизирани съчленени трамвайни мотриси за междурелсие 1435 мм. Тези трамваи са необходими във връзка с изграждане на новото трамвайно трасе по бул. "Копенхаген". Още 25 броя нископодови климатизирани съчленени трамваи за междурелсие 1009мм с дължина 19-24 м. ще бъдат закупени със срок на доставка 4-5 години. Ще бъдат доставени и 30 броя нископодови, климатизирани бързозарядни електробуси с дължина 12 метра (вкл. зарядни станции), като те ще бъдат доставени до 2027 г. 

Шофьори в градския транспорт в София напускат заради стари превозни средства

Общата сума на необходимите средства за финансиране на транспортната задача за 2023 г. възлиза на 446 720 хил. лв., които се разпределят както следва:
- „Столичен електротранспорт" ЕАД - 115 817 хил. лв.;
- „Столичен електротранспорт" ЕАД (електробуси) -12 207 хил. лв.
- „Столичен автотранспорт" ЕАД - 157 006 хил. лв.;
- „Метрополитен" ЕАД - 132 995 хил. лв.;
- „МТК Гроуп" ООД—28 695 хил. лв.

160-180 водачи са неоходими още, за да се попълни щата и да се преодолее недостигът на кадри в столичния градски транспорт. В различни платформи са пуснати обяви, във всяко едно превозно средство, че се търсят водачи, държи се и постоянна връзка с Бюрото по труда. Организират се и безплатни курсове за категория „D“ срещу 3-годишен договор за лица, които имат категория „С“. 

Благодарение на подписано споразумение със Столичната община в сектора тази година има два пъти увеличение на заплатите, но въпреки мерките липсата на достатъчно водачи остава на дневен ред.

Замфир Зарков обясни, че на Московсска 33 вече обмисля вариант от чужбина да се наемат водачи на превозни средства в градския транспорт - например от Казахстан. Водени са разговори с HR  агенции. За ЕС дефицитът на шофьори е 3000 и много от българите са саминали да работят в чужбина, защото заплатите са 3 пъти по-високи или са станали тираджий - заплата 6000 евро, коментира Зарков.

С 60% са увеличени заплатите на водачите в градския транспорт в София от 2021 г. насам, уточни председателят на Комисията по транспорт и пътна безопасност в СОС. 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София на балотажа в неделя?
 • Васил Терзиев (42%, 182 Гласове)
 • Ваня Григорова (37%, 159 Гласове)
 • Не подкрепям никого (13%, 54 Гласове)
 • Ще отида за гъби (9%, 37 Гласове)
Общо гласували: 432 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Общински съветник пита кмета Терзиев за незаконното сметище върху......

Общинският съветник от групата на Местна коалиция "БСП за България" Станислав Младенов отправи питане до столичния кмет ...

Прочети още keyboard_arrow_right