Удължават срока на конкурса за войнишкия мемориал в София

-

Снимка: Столица.bg

До 6 март е удължен срока за внасяне на инвестиционни проекти за възстановяване на Войнишкия мемориал в пространството при НДК на мястото на демонтирания паметник „1300 века България“. Това съобщава "Сега".

Съгласно решението на Столичния общински съвет от 2023 г., бъде възстановен създадения през 1934 г. мемориал на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк в Баланската, междусъюзническата и Първата световна война. Конкурсът бе обявен в самия край на мандата на бившия кмет Йорданка Фандъкова, като срокът за внасяне на инвестиционни проекти изтече на 29 януари. Кметът Терзиев обаче е дал разрешени за удължаването му до 6 март. Очевидно новият екип в общината смята да продължи с него, защото на 22 февруари е определено и конкурсно жури.

Възстановяват Войнишкия мемориал в София в автентичен вид

Конкурсът беше обявен през ноември 2023 г. и е с награден фонд от 45 000 лв. – 30 000 лв. за класирания на първо място проект, 10 000 лв. – за второ и 5000 лв. – за трето, припомнят от "Сега". От участниците се иска да изработят идеен проект за възстановяване на съществувалия стар мемориал, дело на арх. Александър Обретенов. Архитекти и художници обаче разкритикуваха остро конкурса  – и заради идеята за възстановяване на паметника във вида, в който е бил, и заради липсата на добра готовност за провеждането му.

„Изумително е допускането на идея, че нещо старо, останало назад във времето, може да бъде буквално, формално и частично възстановено в центъра на съществуваща повече от четири десетилетия паркова композиция, създадена със съвсем друг дух и коренно различен подход на мястото на отдавна разчистения терен на бившите казарми. Трите стени с плочите с имената на загиналите войни, всяка по 20 метра дълга и 11 метра висока, са били калкани на казармени сгради. Решението още тогава се е считало за преходно, докато се пристъпи към изграждането на достоен мемориал“, се казва в обща позиция до кмета Терзиев, изготвена от Съюза на архитектите в България, Камарата на архитектите в България и Съюза на българските художници. Според архитектите това пространство е обичано от софиянци, ползва се интензивно и е едно от знаковите в града. В позицията се изтъква още, че заданието за конкурса не е минало през обществено обсъждане, както изискват правилата и не е професионално подготвено.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
 • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Постоянният пролетен проблем на София - кражбата на цветя...

С настъпването на пролетния сезон и засаждането на цветя, в столицата всяка година се сблъскваме с един и същи проблем -...

Прочети още keyboard_arrow_right