Соня Йончева получи в София орден за изкуство и литература на Франция, представя "Бохеми"

-

Снимка: Виктория Вучева

Прочутото българско сопрано Соня Йончева получи високото отличие "Офицер на Ордена за изкуство и литература" на Франция заради нейния значим принос за разпространението на френската култура и изкуство в световен мащаб.

Почетният медал ѝ бе връчен лично от Негово Превъзходителство Жоел Мейер - посланик на Франция в България на изискана церемония, която се проведе снощи, 27 февруари, в резиденцията на френското посолство в София.

"Вие сте страстен творец, но и голям почитател на изкуството и литературата, откъдето черпите вашата сила на музикална интерпретация. Изпълнявали сте велики опери от френски автори, а във вашата дискография има едно заглавие, което изразява тази връзка: "Париж, моя любов", издадено през 2015 г. Впрочем вие казвате: "Исках да засвидетелствам привързаността си към Париж! Франция е първата страна, която ми даде шанс". Без съмнение вие сте едно от най-великите сопрани на нашето време. С огромно възхищение и благодарност ви връчвам днес Ордена за изкуство и литература, степен офицер: като признание за изключителния ви талант, за приноса ви към оперното изкуство и за прекрасните часове, които дарявате на публиката, както и за вашата хуманитарна ангажираност", сподели г-н Мейер.

При огромен интерес оперната актриса ще участва в два спектакъла на "Бохеми" от Джакомо Пучини. Това ще бъде и първа сценична изява в цялостен спектакъл в България на световноизвестната певица. Билетите за първата обявена дата - 29 февруари  бяха изчерпани, затова на 2 март 2024 г. от 19 ч. беше обявена втора дата. Соня Йончева ще се превъплъти в ролята на Мими под диригентството на Боян Виденов. В останалите главни роли ще участват Липарит Аветисян като Рудолф, Веселин Михайлов като Марсел, Антон Андреев като Шонар и Николай Войнов като Колин.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стефания Колева и Деян Ангелов с вулкан от комични ситуации пред ......

Обичаните актьори Стефания Колева и Деян Ангелов се впускат във взривоопасно приключение от комични ситуации в новия сте...

Прочети още keyboard_arrow_right