Г. Георгиев, председател на СОС: Да реагираме публично, шумно, твърдо и с цяло гърло срещу насилието

Г. Георгиев, председател на СОС: Да реагираме публично, шумно, твърдо и с

Снимка: Facebook

Само за година 97 жертви за потърсили помощ от безплатната общинска Правна клиника в София

Председателят на СОС Георги Георгиев не сдържа възмущението си от случилото в Стара Загора, къдено изверг наряза с макетно ножче 400 пъти момиче, счупи му носа, обръсна я гола глава и се гаври с жертвата си, а съдийката Гьонова пусна извършителя на свобода.

Въпреки че жертвата не е от София и случаят не е в столицата, като юрист и преподавател в ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски" Георги Георгиев не остава безразличен към случилото се и публикува своя коментар във фейсбук.

Жертва на домашно насилие: "Правна клиника" на Столична община реално ми помогна

По негова инициатива бе създадена Правна клиника за безплатна помощ на жертви на домашното насилие. Също така в столицата бе отворено и второ защитено жилище, където пострадали жени от цялата страна могат да намерят убежище, далеч от насилниците.

Ето какво написа председателя на СОС:

Поредно отвратително престъпление - изверг е нарязал с макетно ножче 18-годишно момиче в Стара Загора. Обръснал ѝ е насила главата, счупил ѝ носа, пребил я е, цялата е в прорезни рани. Лекарите са направили 400 шева на раните ѝ.

Това е още един случай на домашно насилие. Всеки следващ е по-брутален. Кара те да останеш безмълвен. Да се чувстваш безсилен. Дори и да си силен мъж или жена. Трябва обаче да реагираме публично, шумно, твърдо и с цяло гърло всеки път след всяко поредно престъпление. Не само заради жертвите. А заради нас самите. За да покажем, че в нашето общество има НУЛЕВА толерантност към домашното насилие. Че е недопустимо и е огромен проблем в България. За да държим сметка на институциите да си свършат работата - полицаите, прокурорите, съдиите.

Наскоро един мъж ми писа под публикация за поредното обучение, което организираме - да ми се кара защо съм работил по темата и съм се месил в семейните въпроси. Не са семейни, господине, скъпи съгражданино, цивилизационни са.

В четвъртък в общинския съвет гласувахме увеличение на броя на безплатните услуги по Правната клиника срещу домашно насилие, която създадохме с Фондация Асоциация Анимус/Animus Association Foundation. Увеличение с 50%. Не от хубаво го гласувахме. Защото за една година имаме 97 случая в София и се изчерпа лимитът. Точно така - от август 2022 до август 2023 година 97 (деветдесет и седем) жени са потърсили и получили безплатна адвокатска помощ или консултация с психолози по общинската програма от Фондация Анимус. Издадени са десетки ограничителни заповеди.

Престъпленията трябва да бъдат наказвани. За да не се превърнат в правило. Съдиите трябва да прилагат закона в цялата му строгост. Защото той освен буква има и дух. И ако не го знае някой, трябва да си нареже дипломата с макетно ножче на 400 парчета! А ако си мисли още, че е прав, да я скрепи после с 400 шева!

Може да намерите повече информация за Правната клиника на сайта на Столичния общински съвет: https://council.sofia.bg/legal-clinic.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София на балотажа в неделя?
 • Васил Терзиев (43%, 188 Гласове)
 • Ваня Григорова (36%, 161 Гласове)
 • Не подкрепям никого (12%, 55 Гласове)
 • Ще отида за гъби (9%, 38 Гласове)
Общо гласували: 442 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Прасета се разходиха из столичния Орландовци (СНИМКИ)...

Свободно пасящи прасета се разходиха в столичния квартал „Орландовци“, съобщават столичани във Фейсбук група...

Прочети още keyboard_arrow_right