Кметът на "Илинден" пред Столица.bg: След 20 години битка построихме близо 40 нови общински жилища (СНИМКИ)

photo_library
 • Кметът на "Илинден" пред Столица.bg: След 20 години битка построихме близо

  Снимка: Личен архив

 • Кметът на "Илинден" пред Столица.bg: След 20 години битка построихме близо

  Снимка: Столица.bg

 • Кметът на "Илинден" пред Столица.bg: След 20 години битка построихме близо

  Снимка: Фейсбук

 • Кметът на "Илинден" пред Столица.bg: След 20 години битка построихме близо

  Снимка: Фейсбук

Ще променим облика на район „Илинден“ с нова спортна зала на братя Пулеви, обнадежден е Иван Божилов

Столица.bg продължава поредицата с интервюта с кметовете на 24-те района на Столична община. Днес кметът на район "Илинден"  Иван Божилов разказва с надежда за промяна на облика на района и с гордост за решаване на част от проблема с общински жилища. Най-после тази година очакваната от жителите цялостната реконструкция на ул. "Кукуш" ще започне и се вижда краят на 3-годишното обновяване на Западен парк, част от който попада на теротирята на "Илинден".

- Господин Божилов, кой е новият значим обект изпълнен, завършен или започнат в район "Илинден" през 2020 г.?

- Един от най-значимите за мен обекти в район „Илинден“ е строителството на жилищен блок № 145В в ж.к. „Света Троица“ - секция III /вх. Б/.  Строително-монтажните работи бяха прекратени  около 1993 г. и е останала недовършена, а секция IV /вх. А/ изобщо не е била започната. През всичките последващи години недовършения строеж беше повод за многобройни жалби и оплаквания от страна на живущите в района и най-вече от обитателите на завършените две секции - вх. Г и В, тъй като създаваше опасност за живота и здравето на преминаващите около него, в т.ч. учениците от непосредствено разположената ПГАВТ „А. С. Попов“ и посетителите на читалище „Гоце Делчев“. Строежът се беше превърнал в свърталище на клошари, наркомани и недобросъвестни лица, които притесняваха с поведението и присъствието си живущите и преминаващите хора, бяха предизвикани и няколко пожара. Околното пространство беше занемарено, обрасло със саморасла растителност, запустяло и се беше превърнало в нерегламентирано сметище, вредно в санитарно и хигиенно отношение, създаващо опасност за живота и здравето на хората и това предизвикваше основателно недоволството на гражданите. През цялото това време Столична община-район „Илинден“ полагаше усилия да обезопаси строежа и търсеше възможности за дострояването му. В крайна сметка след големи усилия както от моя страна, така и от тази на служителите в районната администрация, финансиране бе осигурено, строежите бяха завършени, като в обещетение район „Илинден“ успя да увеличи своя общински жилищен фонд с близо 40 броя жилища за хора в нужда.
Миналата година инвестиционни намерения към нашия район изразиха едни от най-добрите ни бокьори - братята Кубрат и Тервел Пулеви за реализирането на спортен комплекс със спортна зала, открити спортни игрища, детски площадки и др. Този проект е основната ни цел през 2021 г., тъй като за реализацията му е необходим огромен ресурс от частни инвеститори. Реализирането на този проект от своя страна ще промени облика на района ни и ще ни донесе голям дивидент в социален аспект.

- Какви затруденения и на кой обект имахте през 2020 година?
- Пандемията от COVID-19 донесе на целия свят затруднения в реализирането на обекти. Тя разбира се засегна и нашата работа, както и тази на Столична община като цяло. Това от своя страна намали бюджета на София, което доведе до затруднения при реализирането на нашите цели.

- Колко нови сгради на детски градини се строят в "Илинден"?
- В края на 2020 година завършиха два строежа на детски градини в нашия район, които представляват разширение на съществуващите досега сгради на 51 ДГ "Щурче" и 153 ДГ "Света Троица". Очакваме те да посрещнат дечица на есен, ако не възникнат непредвидени обстоятелства.

- За кога е планувано да приключи строителството?
- Строително-монтажните работи през февруари приключиха и на двата обекта. Предстои обурудване на сградите с нови мебели и посуда. Надявам се, че децата ще могат да влязат в градините още тази есен. Както знаете обаче в момента нищо не може да бъде планирано с точност поради COVID-пандемията.

- Кой от стртегическите инфраструктурни проекти на Столична община попада във вашия район, започнало ли е строителството и кога трябва да е готово?

- Цялостният ремонт на ул. "Кукуш" е един от големите проекти, чиято реализация тази година предстои на територията на София. Улицата е важен обект в траспортното и икономическо развитие на столицата, тъй като там се намират едни от най-големите инвеститори и данъкоплатци на територията на цяла България.

- Как се отрази епидемията от COVID-19 на вашия район?

- Пандемията е световна криза, която засегна всички по различен начин. По време на първата и втората вълна ние се стараехме и продължаваме да помагаме на засегнатите по един или друг начин. Разбира се пандемията има и своето финансово отражение..., което тепърва ще се изчислява.

- Колко и какви електронни услуги извършва районната администрация на "Илинден"?

- В момента предстои подмяна на електронната страница на района. Тя ще позволи извършването на множество електронни услуги. Това обаче ще представя на по-късен етап от годината.

- Кои квартали има инвеститорски интерес за строителство?

- В район “Илинден“ има голям интерес за строителство от частни инвеститори, но терените, които позволят това са ограничени. В ж. к. „Света Троица“ и ж. к. „Илинден“ са стартирани процедури за строителство на жилищни и административни сгради, както и на подземни и надземни гаражи. Предвиденото ново строителство ще осигури на районната администрация и увеличаване на общинския жилищен фонд.

- Какъв бюджет ви е необходим за 2021 г. за решаването проблеми за инфраструктурата, ремонти на улици и тротоари, градини, училища, облагородяване на междублокови пространства?

- Към настоящия момент част от учениците на 33 езикова гимнация „Света София“ ползват част от сградата на 45 основно училище „Константин Величков“ тъй като нямат достатъчно голям сграден фонд, който да поеме всички ученици. В проекта за бюджет на Столична община е предвидено през 2021 г. да започне проектиране и изграждане на нова сграда към предоставената им за стопанисване и управление съществуваща сграда, намираща се на ул. „Русе“ №28. Също така е предвидено финансиране за проектиране и реконструкция на съществуваща сграда в двора на 179 ДГ „Синчец“. За нея планираме да бъде причислена към детската градина, като ще се ползва за ясла.

- Имате ли в района ново зелено пространство?

- В район „Илинден“ попада част от един от най-големите паркове на територията на град София – Западен парк. Реализиран и завършен бе проект „Възстановяване на Западен парк - представителна част“ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014- 2020. Цялостното озеленяване пък ще бъде завършено при добри метеорологични условия.

- Какво предстои през 2021 г. в "Илинден"?

- Една от задачите, които искам да реализирам от началото на този мандат е изграждане на нова сградата за районната администрация, която да се намира на по-достъпно и комуникативно за гражданите място. Започнахме процедура за промяна на устройствения план на терена, където ще бъде разположена сградата.

- Налагат ли се промени по разписанието на градския транспорт във вашия район?
- Към този момент не, но в зависимост от реализирането на инфраструктурни проекти би могло да се наложи.

- Какво е състоянието на спирките на градския транспорт и колко от тях се стопанисват от районната община?

- ЦГМ стопанисват спирките на територията на Столична община, но мога да кажа, че тези които се намират в нашия район, са в добро състояние. Столичният инспекторат - отдел "Илинден" пък отговаря за поддържането на чистотата около тези обекти.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще се сформира ли ново правителство?
 • Да, дясно-център (10%, 49 Гласове)
 • Да, голяма коалиция (18%, 93 Гласове)
 • Не, несъвместими са (16%, 84 Гласове)
 • Не, ще има нови избори (48%, 248 Гласове)
 • Не мога да преценя (8%, 40 Гласове)
Общо гласували: 514 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Късмет на деня

Умът ти е като някое дистанционно, винаги липсва, когато ти трябва.

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Глоби в парк "Св. Троица" за търговия на открито без разрешение...

  Търговци са били глобени от екипи на Столичен инспекторат- "Илинден" за предлагане на стоки на открито без н...

Прочети още keyboard_arrow_right