След години на грозни скандали: Сливат столичните 142 ОУ и 203 ПЕГ

-

Снимка: Facebook

На заседанието на Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие в Столичен общински съвет ще се проведе обсъждане на доклада относно откриване на процедура по преобразуване чрез сливане на 142 ОУ "Веселин Ханчев" и 203 ПЕГ "Св. Методий”. Това съобщи кметът на район "Красно село" Цвета Николаева, която е вносител на доклада. Обсъждането ще е утре, 23 април.

Двете училища се помещават в една сграда от 1998 г., като в сграден фонд и инфраструктура, проектирани и построени за едно училище, функционират две образователни институции, с различно ръководство. Това от години води до грозни скандали и липса на единна политика по отшение на учебния процес, политиката на развитие, безопасността и охраната на училищата.

В крайна сметка, въпреки проведените многобройни срещи с ръководствата на двете училища, резултат от съвместните усилия на институциите да разрешат проблема към настоящия момент не е налице, се отбелязва в докада. А това е в ущърб на учениците, на които би следвало да се осигури гаранция за спокоен учебен процес, обучение в безопасна среда, организация на образователния процес и използване на
сградния фонд.

Учителки бият директорка пред учениците в столичния "Красно село"

Предложението е двете училища да бъдат преобразувани в едно средно училище с езиков профил от 1-ви до 12-и клас. Ще бъде запазен броят на служителите, в това число педагогически и непедагогически персонал.

В 142 ОУ „Веселин Ханчев“ общо се обучават 585 ученици, разпределени в 25 паралелки от I до VII клас, като от тях 249 ученици са в целодневна организация на учебния процес. В 203 ПЕГ „Св. Методий“ се обучават 607 ученици, от тях 32 са в самостоятелна и индивидуална форма на обучение, а останалите 575 са разпределени в 22 паралелки от VIII до XII клас. Училището е на двусменен режим на обучение.

Новосформираното средно училище ще има достатъчен капацитет да осигури осъществяваната досега степен на образование на обучаваните и до момента ученици, както и да се гарантира възможността преподавателите от двете училища в съответствие с тяхната квалификация да продължат да упражняват преподавателската си и педагогическа дейност, се отбелязва в предложението на районната администрация.

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 33 Гласове)
 • Няма да избере (27%, 42 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 19 Гласове)
 • Ще има нови избори (29%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 18 Гласове)
Общо гласували: 158 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

 Двудневен празник събира малки и големи в столичния парк Лагер......

Жителите и гостите на район „Красно село“ ще могат да се включат в двудневен пролетен празник, съобщават от ...

Прочети още keyboard_arrow_right