Отложиха сливането на столичните 142. ОУ и 203. ПЕГ в Красно село

Отложиха сливането на столичните 142. ОУ и 203. ПЕГ в Красно село

Снимка: Google Maps

Войната между ръководствата на столичните - 142 ОУ "Веселин Ханчев" и 203 ПЕГ "Св. Методий", в Красно село продължава. Сливането на двете училища бе отложено с месец и половина, реши вчера Постоянната комисия по образование и култура към СОС.

Докладът за започване на процедура бе отложен по предложение на председателят Мирослав Боршош, но решението не беше единодушно, а на кантар.

Срещу забавянето бяха вносителят Борис Бонев, заедно с кмета на Красно село - Цвета Николаева, и колегите му от ПП-ДБ-СС.

Конфликтите между учители, ученици, включително бой и обиди, редовно влизат в сводката на столичното Шесто РПУ-СДВР. Така че още месец и половина там ще има скандали най-вече между двете директорки.

Учителки бият директорка пред учениците в столичния "Красно село"

Сагата с биткаджийските училища в Красно село е с почти 6-годишна история. През миналата учителка от едното училище нападна директорката на другото в коридора пред ученици. И причината за дългогодишната битка е територия – двете училища са в една общинска сграда. Вече са намесени и умиротворители - РУ на МОН София, родители, обществени съвети. По всичко личи, че преобразуването на  142 ОУ "Веселин Ханчев" и 203 ПЕГ "Св. Методий" вече е спешно.

"Да дадем последен шанс - още месец и половина, ръководствата на училищата да намерят решение", аргументира предложението си за отлагане председателят на Комисията Мирослав Боршош.

Един столичен учител пред Столица.bg: Разочарована съм от системата!

"Вие 4 години бяхте зам.-кмет на Столична община по образование и култура и не решихте проблема, защо мислите, че сега за месец и половина ще се реши", попита го Борис Бонев и посочи отлагането ще бъде не за месец и половина, а за година и половина.

Той бе категоричен, че ако не се вземе решение войната между двете училища ще продължи и през новата учебна година.

Учителки бият директорка пред учениците в столичния "Красно село"

"Ако мога да спра една война, ще я спра. Вярвам, че ръководството и родителите заслужават този последен шаси по света и в район Красно село има напрежение  и неразбирателство. но още няма протести и блокиране на училището, което ще се случи, ако вземем подобно решение - сливане", обясни бившият зам.-кмет по култура и образование.

По негово време на Московска 33 проблемът се прикриваше, както и в Комисията, неизбежно водена 8 години, от Малина Едрева.

Свидетел на споровете в Комисията вчера стана и директорът на РУ на МОН в София Ваня Кастрева. А преписките с училищата и Московска 33 за повече от 2 класьора.

Целта на доклада за започване на процедура по сливане на двете училища в Красно село е, защото срока за преобразуване от МОН е 31 май т. г. , но тъй като сградата, базата е общинска, се изисква и становището на „Московска“ 33.

"Още преди 6 години в това училище имаше проблеми между двете училища, но се решаваха навреме и с консенсус от предишните директорки. В момента не виждаме проблем , там има война, трябва да идентифицираме проблема. В сградата има заключени коридори, ако стане пожар, кой ще е отговорен? Има заключени тоалетни, малко дете и трябва да се качи или слезе на друг етаж, ученици от едното училище се бият с ученици от другото, идете в 6 РПУ и вижте протоколите за инцидентите между учениците от двете училища", каза Грети Стефанова от ПП-ДБ,СС, която две години алармира за проблема и настоява за решаването му.

Александра Никова

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 32 Гласове)
 • Няма да избере (26%, 41 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (30%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (12%, 18 Гласове)
Общо гласували: 155 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

 Двудневен празник събира малки и големи в столичния парк Лагер......

Жителите и гостите на район „Красно село“ ще могат да се включат в двудневен пролетен празник, съобщават от ...

Прочети още keyboard_arrow_right