Кметът на "Слатина" готви промени в закона за местното самоуправление

-

Снимка: Facebook

Кметът на столичния район "Слатина" Георги Илиев съобщи в социалните мрежи, че съвместно с екип от експерти подготвя предложения за промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Целта на инициативата е да се регламентират правомощията и отговорностите на всяка институция пропорционално на начина ѝ на избор.

По думите на районния кмет, в над 80% от случаите реално проблемите не са в правомощията на районния кмет. Идеята е да се променят правилата, така че тези, които са пряко избрани, да могат да си носят тази отговорност, каза пред БНР Георги Илиев.

Като най-видими проблеми районният кмет посочи почистването, поддръжката на главните улици и парковете. "Хората няма как да подозират, че от едната страна на улицата коси районният кмет, а от другата страна коси "Зелена система" на Столичната община", отбеляза той.

"Не може районният кмет (пряко избран) да няма достъп до отчетите за почистване на района от фирмата, наета от СО или дори да не може да сложи едно анти-паркинг колче без разрешението на някаква дирекция в Столична община", заяви Георги Илиев.

"На районите им трябват делегирани бюджети. Ние нямаме никакви средства реално", категоричен е районният кмет.

"На нас ни се отпускат по решения на СОС средства, които биха стигнали например за 5 тротоара", каза още той, като добави, че това е сумата "за един район, в който живеят повече хора, отколкото в цялата Видинска област".

 

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Доброволци възстановиха къщички за книги в "Слатина"...

Доброволци от сдружение "За Слатина" се включиха през уикенда в работата по възстановяването на къщичките за книги в пар...

Прочети още keyboard_arrow_right