Честит празник, София: Мъдрецът, който добре познава вярата, надеждата и любовта

Честит празник, София: Мъдрецът, който добре познава вярата, надеждата и лю

Снимка: Валентин Ивано

Днес, 17 септември, почитаме великомъченица София и нейните дъщери - Вяра, Надежда и Любов, а с решение на Столичния общински съвет от 25 март 1992 г. денят е обявен и за празник на българската столица.

Четирите мъченици загинали за вярата си през II век. Подложени на мъчения от император Адриан, трите девойки не се отрекли от Христос и били обезглавени. Майка им станала свидетел на техните мъки, погребала телата им и предала душата си на Бога.

Легенда или истина, поуката е налице: когато човек вярва в нещо докрай, нищо не е в състояние да пречупи духа му, дори ако това е за сметка на самия му живот.

Живеем във все по-абсурден свят, където ценностите девалвират, а на почит са материалните неща. Обръщайки гръб на духовното, ние губим значителна част от човешката си същност. Между потребителя и човека пропастта става все по-голяма.

Сега вярата, надеждата и любовта са в режим на оцеляване, а мъдростта сякаш става все по-непосилна. От нас зависи какви искаме да бъдем, как и с какво искаме да бъдем запомнени. Справедливостта на света зависи от вярата, която носим в сърцата си. На нея трябва да се опираме в трудни моменти, когато се почувстваме изгубени и сами.

Как да разчитаме на надеждата, ако не искаме смело да вървим напред в преследване на мечтите си? Развитието и промяната не са даденост. Всяка надежда е пътеводна светлина за онези от нас, които не искат да съществуват в тъмнината на страха и отчаянието. Надеждата винаги е подкрепа след неуспех, защото пътят продължава да бъде пред нас и от нас зависи да го извървим пълноценно докрай.

А любовта? Ах, любовта! Не мога да спра да пиша за нея, тя е смисълът на всичко. Както обичам да казвам, без любов не се живее, от любов не се умира. Трябва да я споделяме, но и трябва да я заслужим. Чрез нея ставаме завършени човешки същества. Да даваме от любов е най-върховният екстаз за душата.

Сам по себе си животът е красота. За Агата Кристи „времето е най-добрият убиец“, но вярвам и имам надеждата, че любовта ще ни даде възможност да се докоснем истински до щастието такова, каквото всеки от нас го вижда за краткия си живот. Предпочитам да гледам на времето като на мъдрец, който не забравя четирите мъченици, които честваме днес – София, Вяра, Надежда и Любов.

Честит празник!

Добромир Банев

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 99 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 61 Гласове)
 • Албена Белянова (63%, 277 Гласове)
Общо гласували: 437 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Владо Михайлов ще зарадва своите фенове в столичния Южен парк II...

Безкрайно талантливият певец и актьор Владо Михайлов ще зарадва своите почитатели в София. концертът The Winner Tour ще ...

Прочети още keyboard_arrow_right