Изследовател: Гробът на Левски е на ул. Даме Груев до Министерство на земеделието

Изследовател: Гробът на Левски е на ул. Даме Груев до Министерство на земед

Снимка: Личен архив

На 18 юли се навършват 183 години от рождението на Апостола

Гробът на Васил Левски е на ул. „Даме Груев“ №6, близо до Министерството на земеделието в София. това заявява категорично изследователят николай Иванов пред радио София.

Това може да се твърди със сигурност, по архивни документи, без догадки и предположения, казва историкът, писател и автор на книгите „Разкрити документи за гроба и костите на Левски и Бенковски“ и „Проучванията на евреите за бесилката и гроба на Левски“.

Утре, 18 юли се навършват 183 години от рождението на Апостола. През 1987 г. Николай Иванов издава романа "Апостолски времена". той твърди, че архивът на Васил Левски е на съхранение в Националния военноисторически музей, а в шеста папка е масивът за гроба на Апостола.

Историкът е изследвал над 30 документа, срещнал се е с наследници на хора, участвали в изравянето на костите в тази част на София, както и на специалистите, които са изследвали тази кости.

Николай Иванов посочва в книгата поименно петимата еврейски лекари от ръководената от д-р А. Епелбаум болница. Те първи проучват открития пред входа й гроб на Левски и извадените от него кости.

Със съдействието на учени и експерти гробът на Левски се знае до сантиметър къде е. Мястото му днес е на второто паркомясто пред еврейската болница. И когато той представил доказателствата, всички били стъписани, разказва изследователят.

Николай Иванов е преодолял много трудности и въпреки това от известно време е инициирал да се обозначи доказаното като гроба на Левски място. То да бъде оградено и запазено. За разлика от други, които имат предположениея и хипотези, ние имаме документи и доказателства, категоричен е Николай Иванов.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

За юли: 101 кучета от общинските приюти са намерили нов дом...

За изминалия вече месец юли 101 кучета, които са в приютите на  „Екоравновесие“, са намерили нови стопа...

Прочети още keyboard_arrow_right