Изследовател: Гробът на Левски е на ул. Даме Груев до Министерство на земеделието

Изследовател: Гробът на Левски е на ул. Даме Груев до Министерство на земед

Снимка: Личен архив

На 18 юли се навършват 183 години от рождението на Апостола

Гробът на Васил Левски е на ул. „Даме Груев“ №6, близо до Министерството на земеделието в София. това заявява категорично изследователят николай Иванов пред радио София.

Това може да се твърди със сигурност, по архивни документи, без догадки и предположения, казва историкът, писател и автор на книгите „Разкрити документи за гроба и костите на Левски и Бенковски“ и „Проучванията на евреите за бесилката и гроба на Левски“.

Утре, 18 юли се навършват 183 години от рождението на Апостола. През 1987 г. Николай Иванов издава романа "Апостолски времена". той твърди, че архивът на Васил Левски е на съхранение в Националния военноисторически музей, а в шеста папка е масивът за гроба на Апостола.

Историкът е изследвал над 30 документа, срещнал се е с наследници на хора, участвали в изравянето на костите в тази част на София, както и на специалистите, които са изследвали тази кости.

Николай Иванов посочва в книгата поименно петимата еврейски лекари от ръководената от д-р А. Епелбаум болница. Те първи проучват открития пред входа й гроб на Левски и извадените от него кости.

Със съдействието на учени и експерти гробът на Левски се знае до сантиметър къде е. Мястото му днес е на второто паркомясто пред еврейската болница. И когато той представил доказателствата, всички били стъписани, разказва изследователят.

Николай Иванов е преодолял много трудности и въпреки това от известно време е инициирал да се обозначи доказаното като гроба на Левски място. То да бъде оградено и запазено. За разлика от други, които имат предположениея и хипотези, ние имаме документи и доказателства, категоричен е Николай Иванов.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Приемат документи за съдебни заседатели към Спецсъда до 26 февруа......

Срокът за прием на документи на кандидати за съдебни заседатели към Специализирания наказателен съд за мандат 2021 &ndas...

Прочети още keyboard_arrow_right