За първи път: МОН ще има допълнителна дата за изпити на болни седмокласници

МОН пак без допълнителна дата за изпити на болни седмокласници

Снимка: Столица.bg

Министерството публикува график с ваканции, матури и външно оценяване за новата учена година

За първи път през учебната 2023/24 година седмокласници, които по здравословни причини пропускат външното оценяване, ще имат шанс да се явят на изпит. За тях  ще има допълнителна дата, обясниха от МОН пред Столица.bg.

От министерството днес публикуваха график на ваканции, матури и външно оценяване за новата учебна година.

Проблемът с болни деца, под карантина, е отняколко години и до това лято на тях им бе отнет шанса да изберат училище. За първи път през учебната 2023/24 те ще могат да държат изпит и да кандидатстват в избраните от тях училища.

"Датата ще се определя със заповед на министъра на образованието допълнително, след като се види колко са децата, били болни по време на вече утвърдената дата. Освен седмокласници и ученици IV и X клас, които не са се явили на изпит от националното външно оценяване поради медицински или друг сериозен проблем, ще имат възможност да се явят на нова дата. Това предвиждат изменения в Наредба № 10 за организацията на дейностите в училищното образование, която бе публикувана на 14 август т. г. за обществено обсъждане. Наредбата е изготвена по разпореждане на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков", казаха от МОН.

Без шанс: В София 21 седмокласници пропускат изпитите по здравословни причини

Графикът е публикуван след общественото обсъждане. Есенната ваканция на учениците е в периода от 28 октомври до 1 ноември предвид насрочените избори за местна власт, като се запазва броят на ваканционните дни.

Ваканцията за Коледа е от 23 декември 2023 г. до 2 януари 2024 г., междусрочната - от 3 до 5 февруари. Пролетта учениците  от 1. до 11. клас ще почиват от уроци и учители от 30 март до 7 април, а от 5 до 7 април - за учениците от 12. клас.

За седмокласниците изпитът по БЕЛ от националното външно оценяване ще е на 19 юни, а по математика на 21 юни. Изтеглени са изтеглени със седмица по-късно в сравнение с предишни години, за да имат децата повече време за подготовка. Датите са утвърдените със заповед на министъра на образованието. 

Учениците в X клас щеимат изпити на дати, различни от тези за седмокласниците. За тях БЕЛ е на 10 юни, а по математика – на 12 юни, дните ще са учебни.

Националното външно оценяване в края на 4. клас ще е на 27 май - БЕЛ и 28 май математика.

Матурите за абитуриентите са 17 май - БЕЛ, втората задължителна матура и изпитът по професионална квалификация – на 20 май 2024 г. Дните за изпитите от националното външно оценяване за VII клас по БЕЛ и математика са неучебни.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София на балотажа в неделя?
 • Васил Терзиев (42%, 188 Гласове)
 • Ваня Григорова (36%, 161 Гласове)
 • Не подкрепям никого (13%, 56 Гласове)
 • Ще отида за гъби (9%, 40 Гласове)
Общо гласували: 445 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Ремонтират студентските общежития в София с над 9 млн. лева...

До 9 500 000 лв. от бюджета на Министерството на образованието и науката да се изразходват за ремонт на студентски общеж...

Прочети още keyboard_arrow_right