Пазнуваме 24 май с традиционно шествие по улиците на София

-

Снимка: Столична община

С традиционната манифестация по централните столични улици ще отбележим и тази година Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

За първи път празникът в памет на делото на Кирил и Методий се чества в епархийското училище "Св. св. Кирил и Методий" в Пловдив на 11 май (ст. ст.) 1851 г. по инициатива на Найден Геров. С въвеждането на Григорианския календар от 1916 г. 24 май се отбелязва като църковен, училищен и всенароден празник.

По повод 24 май всички общински музеи и галерии в столицата ще работят с вход свободен. Тържественото шествие ще започне в 10,30 от Министерството на образованието и науката и ще стигне до Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", където ще се състои тържествената церемония за отбелязване на празника.

В 11 часа на пл. "Славейков" празникът ще отбележат писатели и хора на словото. Програмата предвижда книжен базар, срещи с писатели и поети, детска работилница.

Промени в движението в София за честването на 24 май

Във връзка с честването в центъра на столицата са въведени редица ограничения за придвижването, полицейското присъствие също е засилено с цел гарантиране на сигурността на гражданите. 

Достъпът на граждани до зоната за сигурност пред Националната библиотека ще бъде осигуряван от 09:30 часа през два пункта за проверка – на ул. „Шипка“ (срещу СУ „Св. Климент Охридски“) и на бул. „Васил Левски“ (срещу Националната художествена академия). Служителите на НСО ще извършват проверки за хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия.

В народната памет това е един от малкото безспорни паметници, които се отбелязват от всички българи с обич и благодарност към създателите на славянската писменост, към думите и словото.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

София празнува Деня на буквите, просветата и културата...

Празнуваме най-българският и най-безспорният празник, който винаги обединява българите - 24 май, Ден на светите братя Ки...

Прочети още keyboard_arrow_right