Анатоли Илиев: На Витоша има условия за над 64 вида спорт

-

Снимка: "София - европейска столица на спорта"

На Витоша има условия да се практикуват над 64 вида спорт, каза в ефира на БНР Анатоли Илиев, зам.-председател на комисията по спорт към Столичния общински съвет и зам.-председател на Фондация „София - европейска столица на спорта“.

За последните две години статистиката показва, че колоездачите са станали повече от скиорите, отбеляза Илиев.

Като съществуващ сериозен проблем той отбеляза струпването на коли по пътя за планината, особено в почивните дни. Това е проблем, който съществува отдавна и се дължи на това, че лифтовете не се ползват или достъпът до тях е труден, каза той, като добави: „Остана само Симеоновският лифт, в Драгалевци е в преговори да бъде пуснат, а за Княжевския се водят много различни процедури".

Независимо, че Витоша е на хвърлей място от столицата, хората биха предпочели да избегнат струпването на коли. На Витоша обаче, за разлика от Боровец или друг курорт, има писти и за начинаещи, и за по-напреднали скиори, има и писта, която работи целогодишно и може да се ползва и през нощта, отбеляза зам.-председателят на комисията по спорт.

Столичната община полага усилия относно струпването на автомобили. Ние сме осигурили два екипа, които и на Алеко, и на Ветровала, особено събота и неделя, създават необходимия ред, добави Анатоли Илиев. По думите му, се прави всичко възможно, за да се избегне трафика, но не може да се допусне жителите на София да нямат достъп до планината. Трафикът на автомобили ще може да се ограничи, когато се пуснат лифтовете, отбеляза той.

Столичната община е предвидила програми, по които училищата могат да кандидатстват и да им бъдат отпуснати между 4 и 5 хил. лева годишно за спорт, подчерта той.

В последните две години работи и зоната за шейни, която е много популярна. Целогодишно се ползва и фитнес площадката на Офелиите, която е за хора със специални потребности, но се ползва от деца и граждани от цяла София, каза Анатоли Илиев. По програмата „София - европейска столица на спорта“ е предвидено изграждането на още две площадки в планината, добави той.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 32 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 40 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (30%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (12%, 18 Гласове)
Общо гласували: 154 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Задължения към НАП спират финансирането на БФВТ от ММС...

Задължения и нередовни документи спират финансирането на Българската федерация по вдигане на тежести. Родната централа в...

Прочети още keyboard_arrow_right