Кениец счупи рекорда на Wizz Air София маратон

photo_library
  • Над 6000 на старт в юбилейното 40-о издание на най-масовата надпревара в ст

    Снимка: София - европейска столица на спорта

  • Кениец счупи рекорда на Wizz Air София маратон

    Снимка: София - европейска столица на спорта

Над 6000 на старт в юбилейното 40-о издание на най-масовата надпревара в столицата

Кениецът Матю Киплагат грабна победата на Wizz Air София маратон с рекордните за трасето в столицата 2.12:12 ч. Триумфът на представителите на тази елитна школа в дългите бягания бе пълен, тъй като кенийските атлети спечелиха златото и при мъжете, и при жените, както в маратона, така и в полумаратона.

Юбилейното 40-о издание на надпреварата в столицата ще се запомни и с рекордните над 6000 участници, представители на 57 държави. Общо чужденците бяха 1090, а корпоративните заявки бяха 36 с над 1200 участници.

Точно в 9.30 ч. от площад "Александър I Батенберг" пред Национална художествена галерия потеглиха участниците в класическия маратон на 42.195 км. Стартът бе даден от члена на Изпълкома на Българския олимпийски комитет и президент на БФ волейбол Любомир Ганев. По-късно старт на по-кратките дистанции дадоха зам.-кметовете на София Дончо Барбалов и Десислава Билева, Илона Станева – маркетинг директор на FiBank и Анатоли Илиев - зам.-председател на Фондация „София – европейска столица на спорта“, всички те също приветстваха участниците и зрителите.

В класическия маратон на 42.195 км станахме свидетели на едно от най-бързите и класни бягания изобщо в България. Трима наложиха много силно начало, като по средата на разстоянието фиксираха 1.04 ч., което бе темпо под 2.10 ч. На 30-ия км обаче мароканецът Шакиб Латраш изостана, а 5 км по-късно и Алем Нигузе от Етиопия се отказа пред непосилния устрем на Матю Киплагат. На финала кениецът завърши с рекорд – 2.12:12 ч., (с близо минута по-бързо от предишното върхово постижение при мъжете) което му осигури бонус от 2000 лева. Втори остана Нигузе, а трети Латраш. Най-бърз от българите бе Ивайло Вълев с 2.38:18 ч.

Половин София блокирана днес заради маратон

При жените още  след старта далеч напред се откъснаха Беатрис Торойтич от Кения и Маринела Нинова. Двете бягаха самотно заедно до 30 км, където българката рязко забави и това осигури триумфа на африканската атлетка, финиширала за 2.38:27 ч. Нинова остана със среброто, а бронзът бе за Хелен Кимутай, също от Кения.

И в полумаратона победите бяха за Кения: Алберт Тонуи с 1.05:36 при мъжете и Ребека Чепквемой с 1.16:42 ч. при жените. На 10 км Garmin RUN Девора Аврамова защити титлата си от миналата година с 37:24 мин., докато при мъжете шампион е Иво Балабанов 32:01 мин. Най-емоционално бе бягането по новата 5-километрова FIB RUN дистанция. Тя бе включена за първи път експериментално в програмата с идеята от следващата есен да бъде състезателна и по нея сега стартираха над 1600 участници.

Над 6000 души от 57 държави бягат в Софийския маратон

Лавровите венци на победителите в класическия маратон бяха връчени от Любо Ганев и Георги Георгиев – председател на Фондация „София – европейска столица на спорта“, който по-късно връчи чек за 3500 лв. на роднините на Емил Бориславов Делчев, осигурени от организаторите на маратона за закупуването на нова активна количка. Емо е на 6 години и е със спина бифида, но сега вече ще може да бъде самостоятелен и да отдава повече време на любимия спорт. Призьорите бяха отличени и наградени от Анатоли Илиев, Даниел Дуков – спортен директор на маратона, както и представители на фирмите-спонсори.

И тази година маратонът бе част от инициатива „София – Европейска столица на спорта“. Всеки стартирал получи лимитирана тениска с уникално красив дизайн и с бранда на маратона, плюс раничка. Шампионите си тръгнаха с внушителните премии от по 6000 лв., парични награди имаше за всички медалисти на 42.195 км, на 21 км и на 10 км, както и за ветераните в класическата дистанция. Общият награден фонд бе над 65 000 лв.

Новото тази година бе изградената „Стена на участниците“, в която всеки от стартиралите в състезателните дистанции можеше да си види изписано своето име. По традиция огромен интерес предизвика и специалната „Арка на победителя“, която бе позиционирана в зоната на старт/финала. През целия ден пред нея участници и зрители се снимаха за спомен, правиха селфита и събираха автографи от героите на маратона. Организатори на събитието са Столична Община, Министерство на младежта и спорта, БОК, БФЛА и Асоциация „Спорт в свободното време“.

Софийският маратон се състоя за пети пореден път по това трасе, което е много по-удобно за участниците, маршрутът преминава през знакови за града места и сгради. Всичко това спомага емблематичното за българската столица събитие да придобие още по-класен и привлекателен вид, с което да отговори на световните стандарти. Новият маршрут с дължина 21 км преминава през основните символични за столицата места, с което спомага за бързо развиващия се по света спортен туризъм. Многобройните участници бяха приветствани от десетки хиляди покрай трасето, което се виеше през едни от най-красивите и зелени булеварди на столицата.

Мисията на маратона бе за поредна година и да покаже, че спортът е за всички и в спорта всички сме равни. Организаторите спазиха традицията да разширяват социалните каузи. Веднага след масовия старт по трасето потеглиха и хората с трансплантации с придружаващите ги медицински лица, както и участниците от Паракидс, които подпомагат хората със специфични потребности и тези в инвалидни колички. Освен закупената количка за Емо, бяха събирани средства за благотворителната кауза и по време на регистрацията в рейсофиса на маратона.

За пета поредна година Wizz Air София маратон бе номиниран с „Бронзов етикет“, като е включен в календара на World Athletics - Международната асоциация на атлетическите федерации  и в календара на AIMS - Асоциацията на дълги шосейни бягания като пълноправен член за 2023 г. Проявата получи 5 звезди за качество на надпреварата от престижната „Running For All“ – Европейската асоциация за масови шосейни бягания. Софийският маратон е с място в програмата на Wanda Age Group World Ranking - Ванда Световна класация за възрастови групи като квалификационно състезание за Световното първенство по маратон за ветерани.

ПРИЗЬОРИТЕ В WIZZ AIR СОФИЯ МАРАТОН 2023

42.195 КМ

МЪЖЕ: Матю Киплагат (Кен) 2.12:12 ч. – рекорд на трасето, Алем Нигузе (Ет) 2.14:31 ч., Шакиб Латраш (Мар) 2.15:43 ч.

ЖЕНИ: Беатрис Торойтич (Кен) 2.38:27 ч., Маринела Ненова (Бъл) 2.41:02 ч., Хелен Кимутай (Кен) 2.49:07 ч.

21 КМ

МЪЖЕ: Алберт Тонуи (Кен) 1.05:36 ч, Адам Ломб (Унг) 1.06:00, Исмаел Сенанджи (Бъл) 1.06:29 ч.

ЖЕНИ: Ребека Чепквемой (Кен) 1.16:42 ч. , Рут Мбата (Кен) 1.18:23, Рут Матебо (Кен) 1.19:33 ч.

10 КМ

МЪЖЕ: Иво Балабанов (Бъл) 32:01 мин, Иван Попов (Бъл) 35:29, Алекс Василев (Бъл) 35:43 мин.

ЖЕНИ: Девора Аврамова (Бъл) 37:24 мин., Билшерин Сюлейман 39:32, Симона Генова (Бъл) 39:50 мин.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

СДВР ще разчита на записи от дронове за мача в събота...

ЦСКА и Левски се изправят един срещу друг в събота от 16:15 часа на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Пред...

Прочети още keyboard_arrow_right